Werkt het Cambridge Dieet / 1 op 1 Dieet?

Het Cambridge dieet. Hoewel de naam wellicht anders laat denken, moeten we helaas het tegenovergestelde concluderen. Het is géén dieet van Beef Wellingtons, Fish & Chips of scones. Bij het Cambridge dieet draait alles om maaltijdvervangers en het geleidelijk weer toewerken naar normale voeding. Het wordt tegenwoordig ook wel het één-op-één dieet genoemd.

Wat is het?

Het Cambridge dieet is ook wel bekend onder de namen Cambridge Weight Plan en, het meest gebruikt tegenwoordig, het één-op-één dieet. Bij het Cambridge dieet wordt er gebruik gemaakt van maaltijdvervangers. Het dieet is in de jaren 70 ontwikkeld door dr. Alan Howard en heeft door de jaren heen verschillende varianten gehad. Vandaag de dag is het dieet een stappenplan waarbij je, offline of online, begeleid wordt door een consulent.

Hoe werkt het?

Bij het dieet worden de maaltijden vervangen door maaltijdvervangers. Gaandeweg in het stappenplan wordt gewone en gezonde voeding steeds meer teruggevoerd, en ga je stap voor stap over naar gewone voeding. Hoe hoger de stap, hoe meer ‘gewone’ voeding je eet en hoe minder maaltijdvervangers je gebruikt. In overleg met een consulent wordt er bepaald in welke stap je instroomt. Bij iedere stap wordt er samen gekeken wanneer je klaar bent om door te stromen naar de volgende.

Stap 1 – Reset

Stap 1 is de ‘reset’. Alle drie de maaltijden worden vervangen met 1-op-1 maaltijdvervangers. Deze worden aangevuld met eiwitten en groenten.

Stap 2 – Choose

Je wordt al iets vrijer gelaten. De drie maaltijdvervangers blijven staan maar je mag je groenten wat uitbreiden, en naast de eiwitten mag je ook een portie zuivel.

Stap 3 – Enjoy

Enjoy fruit! Stap 2 wordt aangevuld met een stukje fruit.

Stap 4 – Know

In stap 4 worden granen toegevoegd. Ook komt één maaltijdvervanger te vervallen. Fruit, zuivel, eiwitten en groenten blijven hetzelfde als in de voorgaande stappen.

Stap 5: Trust

Heb vertrouwen dat het lukt. Je zit nog steeds op 2 maaltijdvervangers per dag, er komen geen aanvullende voedingsgroepen bij.

Stap 6 – Complete

De schijf raakt compleet. Er komen aardappelen, pasta of rijst erbij. Je zit nog maar op één maaltijdvervanger per dag en wordt de aanvulling uitgebreid met extra zuivel, granen en koolhydraten.

Stap 7 – Go

Je zit nog steeds op één maaltijdvervanger per dag en de aanvulling wordt uitgebreid met extra koolhydraten.

My Life – You’re the one!

Bij ‘My Life’ bouw je stap 7 uit. Je eet dan volgens een gezond voedingspatroon. Je kunt ervoor kiezen contact met je consulent te behouden, om terugval te voorkomen en je gezonde leefstijl dieper te verankeren.

Voor- en nadelen

Een gedegen keuze van een passend dieet, is niet compleet zonder de voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen. Geen belofte dat het de keuze makkelijker maakt, want ze zijn wel erg aan elkaar gewaagd.

Voordeel – Resultaat

Met maaltijdvervangers afvallen is wetenschappelijk aangetoond dat het resultaat levert.

Voordeel – Begeleiding

Het Cambridge dieet volg je onder begeleiding van een consulent. Een consulent begeleidt je gedurende het proces en is altijd bereikbaar. Ook is er nazorg om terugval te voorkomen. Je doet het niet alleen.

Voordeel – Duidelijk en makkelijk te volgen

Het is duidelijk wat je wel en niet mag eten. Je hoeft niet na te denken wat je gaat eten en in een handomdraai heb je je maaltijd klaargemaakt. De consulent vormt een stok achter de deur waardoor je motivatie sterker is.

Voordeel – Allergieën en Intoleranties

Er zijn maaltijdvervangers die geschikt zijn voor mensen met allergieën en intoleranties.

Nadeel – Beperkte voedingsstoffen

Groenten worden pas in stap twee opgenomen. Geen groenten eten is als leven zonder water, je hebt ze écht nodig om gezond te blijven. Dat geldt ook voor vezels, tenzij je nooit meer een grote boodschap wilt doen. Klinkt handig, maar ook dat is natuurlijk niet gezond.

Nadeel – Prijzig en commercieel

De kosten kunnen behoorlijk oplopen, je betaalt voor de maaltijdvervangers en voor de consulten. Je bent afhankelijk van de consulent omdat je ook alleen via de consulent de producten kunt kopen. Daarbij zijn ze éénzijdig getraind bij het instituut van Cambridge Weight Plan, en is een achtergrond in voeding niet noodzakelijk. Het ruikt eigenlijk een beetje ‘shady’ zoals de Engelsen dat zelf zouden zeggen.

Nadeel – (Lichamelijke) ongemakken

Door verandering van eetpatroon en de beperkte voedingsstoffen kunnen verschillende bijwerkingen optreden zoals hoofdpijn, obstipatie en slechte adem. Ook kan het moeilijk zijn om dit dieet te volgen als je een gezin hebt. De verleidingen blijven dan erg groot wat kan leiden tot frustraties.

Het Cambridge dieet zal zeker zijn vruchten afwerpen, mits je de financiële investering wilt doen en het gekibbel in je gezin voor lief neemt. Het biedt resultaat, maar het is geen snelle oplossing. Daardoor kan het heel zwaar zijn. Vraag jezelf dus af of je geldboom in de tuin groot genoeg is, en of je partner het geduld van een engel heeft. Is dat het geval, dan kun je aan de slag!

Een goedkoper, effectiever én flexibeler alternatief

Zo’n strikt Brits dieet is gelukkig niet de enige mogelijkheid. Voor een gezonde leefstijl én om effectief gewicht kwijt te raken hoef je niet veel geld kwijt te zijn. Probeer bijvoorbeeld eens af te vallen met Be- Slank shakes. Zo vervang je één of meerdere maaltijden door een shake en krijg je toch alle belangrijke voedingsstoffen binnen. En dat zonder de calorieën van een zware maaltijd. Een maaltijdshake van Be-Slank bevat heel weinig suikers en koolhydraten, maar voorziet je lichaam wel van alle benodigde vezels, vitamines, eiwitten en mineralen. Op die manier kun je snel, verantwoord en flexibel afvallen tegen een fractie van de kosten van een duur dieet. Onze online dieetcoach kun je kosteloos en vrijblijvend (niet verplicht) raadplegen wanneer je terugval ervaart of simpelweg behoefte hebt aan advies.

Be-Slank shakes en aanverwante waren zijn wellicht niet de állergoedkoopste optie. Wellicht dat huismerk shakes van de bekende Nederlandse drogisterijen en discountstores een voordeligere variant aanbieden. Echter, gaat het hier om je gezondheid en je lichaam. Deze goedkopere oplossingen zitten doorgaans bomvol suiker, e-nummers en andere kunstmatige toevoegingen. En bevatten weinig eiwit, en vaak helemaal geen vezels, vitamines en mineralen. De term maaltijdshake verdienen deze laagwaardige oplossingen eigenlijk dan ook niet. Het is appels met peren vergelijken. Raadpleeg voor overzicht deze vergelijker. Daar staan alle bekende en populaire merken overzichtelijk vermeld in een tabel met daarbij belangrijke aspecten om op te letten zoals de hoeveelheid suiker. Kijk dus ietwat verder dan de neus lang is en vergelijk niet louter op prijs per shake.

1 reactie

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *