Beste maaltijdvervangers: zó val je verantwoord af met maaltijdvervangende shakes

Zelfs als je er nog nooit één hebt geprobeerd, heb je inmiddels vast gehoord van shakes die vol zitten met alle voedingsstoffen die je nodig hebt. In plaats van een maaltijd te bereiden en ingrediënten en calorieën af te wegen voordat je gaat eten kan je net zo gemakkelijk alle voedingsstoffen, vitamines en mineralen die je nodig hebt met één shake binnenkrijgen. Het klinkt haast te mooi om waar te zijn toch? Helaas is dat in veel gevallen ook zo. Shakes zijn populair en waar vraag ontstaat, volgt aanbod. Maar helaas is een groot deel van het aanbod geen succes. Dat betekent niet dat jij niet succesvol kan afvallen met een maaltijdvervanger, maar zorg dat je weet waar je op moet letten.

Zijn maaltijdvervangers goed of slecht voor je?

Er is veel gezegd en geschreven over maaltijdvervangers. Zie bijv. deze artikelen van De Consumentenbond en alsmede RTL Nieuws. Helaas hebben de media nogal eens de neiging om alle shakes over een kam te scheren en het spreekwoordelijke kind met het badwater weg te gooien.

Wat ook niet helpt is dat de meeste fabrikanten de shakes vaak als goedkope wondermiddelen aanprijzen, maar de praktijk blijkt weerbarstig. Zo zijn er zogenaamde maaltijdvervangers op de markt die voor 90 procent uit eiwit bestaan. Dat wil zeggen dat je met die shakes vrijwel alleen eiwitten binnen krijgt. Dat is op zichzelf geen probleem (bijv. voor sporters en bodybuilders), maar het gaat hier in werkelijkheid om een eiwit- of proteïne shake, niet om een maaltijdvervanger.

Erger nog is het suikergehalte van veel van de maaltijdvervangers. Shakes die voor meer dan de helft uit suiker bestaan zijn helaas geen uitzondering. Ze hebben als gevolg dat je wellicht een maaltijd kan vervangen door een shake, maar dat je potentieel meer- en ongezondere calorieën binnenkrijgt dan wanneer je een gewone maaltijd had gegeten. Daar komt nog eens bij dat er naast de grote hoeveelheden suiker, maar weinig belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen, eiwitten en vezels in veel van de maaltijdvervangers zitten.

Dat de kwaliteit van veel van de maaltijdvervangende shakes zo slecht is, leidt ertoe dat een maaltijdvervanger vaak niet gezond voor je is of zelfs ronduit onverantwoord als je ze langdurig tot je neemt. Maar succesvol en verantwoord afvallen met een maaltijdvervanger kan wel degelijk.

Wat voor maaltijdvervangers wel goed voor je zijn

Een maaltijdvervanger moet doen wat de naam suggereert: een volwaardige maaltijd vervangen. Dat betekent dat er vitamines en mineralen, maar ook eiwitten en vezels in moeten zitten. En als je er ook nog mee wilt afvallen zitten er liefst niet teveel suikers, vetten en calorieën in.

Een gezonde maaltijdvervanger is liefst gemaakt op een natuurlijke basis, zo weet je zeker dat je geen schadelijke hulpstoffen binnen krijgt en is de kans groter dat je er een vol gevoel aan over houdt. Het suikergehalte van de shake zou niet boven de 3 of 4 procent uit moeten komen, wat overeenkomt met ongeveer 3 suikerklontjes. Ter vergelijking: de ongezondste maaltijdshakes die in Nederland verkrijgbaar zijn bevatten per gemiddelde shakeverpakking wel 70 suikerklontjes.

beste maaltijdvervangers

Een gezonde maaltijd bestaat bovendien uit voldoende eiwitten en vezels. Niet alleen omdat die belangrijk zijn voor bijvoorbeeld je spieropbouw en je stoelgang, maar ook omdat ze je een verzadigd gevoel geven. Zo voorkom je dat je vlak na de shake alweer honger of slechte trek krijgt. Een grenswaarde is er niet, maar hou vast aan proteïnegehalte van ongeveer 50 procent of meer. Kijk daarbij wel uit dat wanneer het proteïnegehalte richting de 100 procent kruipt, je eigenlijk een eiwitshake drinkt, geen maaltijdvervanger.

Een maaltijdvervangende shake bestaat daarnaast liefst voor 15 procent of meer uit vezels.

Tot slot laten de meeste shakeverpakking zien of er vitamines en mineralen toegevoegd zijn aan de shake. Dit moet natuurlijk wel het geval zijn om er een volwaardige maaltijdvervanger van te maken. Een bijkomend voordeel kan zijn dat je de multivitamine pillen links kunt laten liggen.

In ons haastige leven is afvallen met een maaltijdshake een verleidelijke optie, maar zijn er wel shakes te vinden die aan al deze voorwaarden voldoen? Gelukkig wel. De shakes van Be-Slank bevatten maar liefst 25 verschillende vitamines en mineralen. Ze zijn rijk aan plantaardige eiwitten en vezels en bevatten weinig suikers en calorieën. De shakes zijn lactosevrij, en bevatten geen kunstmatige kleurstoffen of bewaarmiddelen.

Verantwoord afvallen met lactosevrije maaltijdvervangende shakes

Nu je weet dat er een shake is die niet alleen gezond is, maar je ook helpt af te vallen sta je misschien te popelen om aan de slag te gaan. Maar denk eraan dat het afvallen met shakes op een verantwoorde manier gebeurt. Zelfs met een verantwoorde shake van Be-Slank ontkom je niet aan een gezond en gevarieerd dieet. Dus als je van plan was om alle maaltijden te gaan vervangen door shakes om zo snel mogelijk af te vallen: vergeet het. Dit kan tijdelijk, maximaal een week, indien je een bepaalde deadline hebt te halen zoals een bruiloft bijv. Maar is geen solide lange termijn plan.

Liefst vervang je één of maximaal twee maaltijden door een maaltijdshake en houd je verder een gezonde en sportieve leefstijl aan. Je kan de maaltijdshakes weliswaar voor een langere periode gebruiken, maar op den duur zal je weer op een normaal eetpatroon moeten overstappen. Doe dat niet spoorslags, maar bouw het gebruik van de shakes geleidelijk af. Geen idee hoe je dat doet? Volg bijvoorbeeld het 3 Fasen Eiwitdieet voedingsplan om snel, maar verantwoord af te vallen met een maaltijdshake. En heb je eenmaal je streefgewicht bereikt en ben je weer overgestapt op een normaal voedingspatroon? Las dan gerust af en toe een ‘shakedagje’ in om op gewicht te blijven, of gewoon omdat het makkelijk, snel en lekker is.

8 reacties

  1. […] Maaltijdvervanger shakes zijn verkrijgbaar in een breed scala aan smaken en samenstellingen, waardoor je kunt kiezen wat het beste bij je smaak en voedingsdoelen past. Van klassieke chocolade- en vanillesmaken tot meer avontuurlijke opties zoals aardbei-banaan en kokosnoot, er is voor elk wat wils. Bovendien zijn er shakes beschikbaar die geschikt zijn voor verschillende dieetvoorkeuren, zoals vegetarisch, veganistisch of glutenvrij.Tip: Beste maaltijdvervangers: zó val je verantwoord af met maaltijdvervangende shakes […]

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *