Sirtfood Dieet: Afvallen zoals zangeres Adele? Ervaringen en kosten

Het is oktober 2020. Het populaire tv-programma Saturday Night Live staat aan in miljoenen Amerikaanse woonkamers. Wanneer Adele, de gastpresentator van de show, op komt stroomt Twitter direct vol met berichten: Adele heeft een ware transformatie ondergaan. Experts schatten dat ze maar liefst 45 kilo is kwijt geraakt. Dat is erg veel en ze is dan ook haast niet terug te herkennen. Natuurlijk is de grote vraag meteen: hoe heeft ze dit voor elkaar gekregen? Haar geheim blijkt het Sirtfood dieet te zijn. Is dit dan dé manier om in korte tijd heel veel gewicht te kunnen verliezen? Wij zochten uit wat het Sirtfood dieet precies is en wat de voor- en nadelen én de alternatieven zijn, zodat jij kan bepalen of dit iets voor jou is.

Wat is het Sirtfood dieet?

Laten we eerst even de diepte in gaan, want wat is dat Sirtfood dieet nu eigenlijk? De benaming is afgeleid van SIRT, wat staat voor Silent Information Regulator Two, oftewel sirtuïne. Dat is een groep eiwitten die een belangrijke rol speelt bij het aflezen van je DNA en zelfs in staat is om genen al dan niet tijdelijk te onderdrukken. Nu bestaan er maar liefst zeven soorten sirtuïnes, maar we hebben het nu dus over SIRT, de type 2 variant.

Deze sirtuïne variant heeft namelijk invloed op je metabolisme en zogenaamde ‘sirtfoods’, voeding die veel sirtuïne bevat, kunnen naar verluid zorgen voor een versnelling van je metabolisme, een verbeterde spiergroei en ze zouden in het algemeen goed voor je gezondheid zijn. De bekendste sirtfood is kurkuma, maar ook koffie, cacao, groene thee en rode uien zijn sirtfoods, oftewel voedingssoorten die veel SIRT bevatten.

Het sirtfood dieet is een Britse uitvinding en bedacht door voedingsdeskundigen Aidan Goggins en Glen Matten. In januari 2016 verscheen het sirtfood dieet in boekvorm, met op de kaft de prominente belofte dat er maar liefst drie kilo in één week afgevallen kan worden.

Hoe het werkt

Geen malse belofte, die drie kilo in één week. Maar daar moet je dan ook wel wat voor doen, want zoals altijd geldt: je krijgt het niet cadeau, ook niet bij het Sirtfood dieet. Dit naar eigen zeggen ‘revolutionaire plan’ om af te vallen wordt opgedeeld in twee aparte fases. Gedurende de eerste fase ben je extreem streng voor jezelf. Je leeft vooral op sappen van sirtfoods en je bereidt maximaal twee caloriearme maaltijden per dag.

Daarna volgt een iets minder strenge fase van twee weken. Gedurende deze periode mag je drie maaltijden per dag bereiden, aangevuld met één sirtfood snack en één portie groene sap. Je bent na de eerste week dan al drie kilo kwijt en je hebt je lichaam, volgens de bedenkers, in een ware vetverbrandingsmachine veranderd. Het enige dat je dan nog hoeft te doen is structureel sirtfoods aan je dieet toevoegen en eens in de zoveel tijd stap één en twee, de strenge- en minder strenge fase, nog eens herhalen. Klinkt als pittig, maar effectief, toch? Er schuilt echter wel een addertje onder het gras.

De voor- en nadelen van het Sirtfood dieet

Laten we beginnen met het belangrijkste voordeel van het sirtfood dieet: het werkt, écht. De reden daarvoor schuilt echter vooral in de calorie inname gedurende de twee strenge fases. Die ligt namelijk de eerste week op maximaal 1.500, en daarna op maximaal 1.800 kilocalorieën per dag. En uitgaande van een gemiddelde energiebehoefte van 2.500 kilocalorieën per dag, krijg je dus zo’n 7.000 kilocalorieën per week minder binnen, wat precies gelijk staat aan het verliezen van één kilo lichaamsgewicht. Gedurende drie weken zou je zo inderdaad dus al drie kilo kwijt kunnen raken, nog zonder de sirtfoods.

De sirtfoods versnellen mogelijk je metabolisme en kunnen die drie kilo misschien zelfs nog wat stuwen. En een ander belangrijk voordeel is dat de aanbevolen sirtfoods zoals bloemkool, aardbeien en walnoten gewoon in z’n algemeen heel gezond voor je zijn vanwege de rijkdom aan voedingsstoffen.

Een belangrijk nadeel van het sirtfood dieet is dat het heel lastig vol te houden is. De drie strenge weken, waarin je dus drie kilo of meer kwijt kan raken, zijn zware periodes waarin je jezelf toch min of meer uithongert. De extreem lage calorie inname verzadigt niet en is een ware aanslag op je lichaam. In die periode val je bovendien niet alleen vet af. Een deel van het gewicht is water en glycogeen uit de lever, wat er na afloop van het dieet ook direct weer bij komt. Een dergelijk crashdieet kan bovendien een schrikreactie van het lichaam teweeg brengen wat in extreme gevallen zelfs tot galstenen of menstruatiestoornissen kan leiden.

Tot slot is de positieve impact van de sirtfoods op het metabolisme niet bewezen. Er is hier en daar wat getest op wormen en muizen, maar echt bewijs voor de positieve werking bij mensen ontbreekt.

Wat kost een sirtfood dieet?

Er zijn allerlei programma’s die gevolgd kunnen worden waarbij je ondersteund wordt gedurende het sirtfood dieet. Zulke programma’s, vaak met een coach of personal trainer, kunnen honderden Euro’s kosten. Een goedkoper alternatief is het boek van de bedenkers van dit dieet, wat je voor vijftien Euro kan kopen. Daarna ben je vooral geld kwijt aan de benodigde boodschappen en tijd aan het bereiden van de benodigde maaltijden.

Het sirtfood dieet: doen of niet?

Het sirtfood dieet kan een aantrekkelijke manier zijn om snel wat kilo’s kwijt te raken. Toch kun je het categoriseren als een crashdieet waarbij je jezelf een periode lang uithongert. Een crashdieet leidt weliswaar tot gewichtsverlies, maar is ongezond en zelden duurzaam en daarom niet te adviseren.

De kilo’s komen er op den duur weer bij. Bovendien, als je dan toch snel wilt afvallen door een verlaagde calorie inname, dan heb je het sirtfood dieet niet echt nodig. Zorg simpelweg voor de inname van duizend calorieën minder per dag, en je valt een kilo per week af.

Hou het gezond

‘Gewoon even duizend calorieën minder per dag” is echter ook makkelijker gezegd dan gedaan. Daar komt een hoop rekenen en – belangrijker nog – discipline bij kijken. Bovendien is het niet echt gezond, want probeer nog maar eens om de benodigde voedingsstoffen allemaal binnen te krijgen.

Met een maaltijdshake los je dat probleem op. Met een shake weet je precies hoeveel (of eigenlijk hoe weinig) calorieën je binnenkrijgt, ben je verzekerd van de inname van de juiste voedingsstoffen en voel je je verzadigd. De maaltijdshakes van Be-slank zijn laag in calorieën, natuurlijke suikers en koolhydraten, maar rijk aan belangrijke vezels, vitamines, eiwitten en mineralen. Zo hou je het gezond, want op deze manier kun je duurzaam en verantwoord afvallen zonder jezelf uit te hongeren.

5 reacties

  1. […] Het koolhydraatarme dieet is meer een levensstijl dan een dieet. Een dieet volg je maar voor een bepaalde tijd, maar een koolhydraatarm dieet kun je voor langere tijd volgen en zelf voor altijd mocht je dit willen. Het vermijd namelijk niet geheel alle koolhydraten, maar alleen de slechte koolhydraten.Uitgelicht: Sirtfood dieet  […]

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *