Wat moet je eten om je metabolisme te versnellen?

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt: een aantal weken lang ging het afvallen lekker, maar plotseling vertraagt het of wil het afvallen zelfs helemaal niet meer lukken. Het kan zijn dat je metabolisme daarvan de oorzaak is. Wanneer je metabolisme vertraagt, gaat het afvallen langzamer.

En als je metabolisme de oorzaak is, kun je dan iets doen om het weer te versnellen? Gelukkig kan dat, onder anderen door bepaalde voedingsmiddelen te eten. Wat je eet, beïnvloedt namelijk ook je metabolisme en kan het vertragen of juist versnellen. Maar wat moet je eten om je metabolisme ook echt te laten versnellen?

Wat is metabolisme?

Om je metabolisme met de juiste voeding te kunnen versnellen is het allereerst goed om te begrijpen wat het precies is en hoe het werkt. Je metabolisme is eigenlijk je stofwisseling. Het komt van het Griekse woord ‘metabolismos’, wat ‘omzetting’ betekent. Dat is dan ook precies wat je metabolisme doet: het zet de voedingsstoffen die je via voeding binnenkrijgt om naar energie. Energie, wat we vaak uitdrukken in calorieën, wordt vervolgens weer door je lichaam verbrand.

Daarmee is je metabolisme van vitaal belang om je dagelijkse activiteiten te kunnen doen, maar ook om te ademen, denken en om je lichaamstemperatuur te reguleren. Maar je metabolisme is dus ook van invloed op hoeveel- en hoe snel je calorieën verbrand. Daardoor speelt het een belangrijke rol wanneer je wilt afvallen.

De invloed van voeding op je stofwisseling

Veel factoren hebben invloed op de snelheid van je metabolisme. Of je veel zit of juist sport bijvoorbeeld, maar ook aanleg speelt een rol. De voeding die je tot je neemt speelt ook een belangrijke rol. Door bepaalde voedingskeuzes te maken kan je metabolisme versneld worden, wat het afvallen bevordert. Hier volgen 6 voedingsmiddelen die jouw metabolisme een boost kunnen geven, zodat je sneller kan afvallen:

1 – Chilipepers

Pittig voedsel, zoals chilipepers, kunnen je metabolisme versnellen. In het geval van chilipepers is het de actieve stof capsaïcine die de stofwisseling versnelt, en daarmee het afvallen bevordert. Capsaïcine kun je binnenkrijgen door verse pepers aan je maaltijd toe te voegen.

2 – Volkoren producten

Niet alleen volkoren brood, maar ook volkoren pasta’s of bruine rijst versnellen je metabolisme in rust. Dat betekent dat je meer calorieën gaat verbranden in rusttoestand. Volkoren producten toevoegen aan je dieet is om nog veel meer redenen aan te raden overigens. Het houdt je ontlasting op peil, het houdt je bloedsuikerspiegel stabiel en zorgt voor een meer verzadigd gevoel.

3 – Eieren

Eieren zitten boordevol vitamine B. En vitamine B helpt om voedsel in energie om te zetten. Daarmee kan het je metabolisme een flinke boost geven. Eieren zijn ook een prima toevoeging aan je dieet: ze zijn rijk aan voedingsstoffen en zorgen voor een verzadigd gevoel.

4 – Koffie en groene thee

Oké, je eet het niet, maar velen van ons starten er de dag mee: koffie geeft je niet alleen een kick, het is ook een kickstarter voor je metabolisme. De cafeïne in de koffie is daar verantwoordelijk voor. Voor groene thee geldt hetzelfde. Twee koppen groene thee kunnen al voldoende zijn om je metabolisme een oppepper te geven.

5 – Broccoli

Supergezond en een metabolisme-booster. Broccoli is rijk aan de stof glucoraphanin. Daar heb je misschien nog nooit van gehoord, maar het versnelt je metabolisme onder anderen. Daarnaast is broccoli door alle vitamines en mineralen en de beperkte calorieën die het bevat altijd goed om aan je dieet toe te voegen.

6 – Spinazie

Net zo groen als de broccoli en ook al net zo gezond. Omdat spinazie rijk is aan ijzer, heeft het een gunstige invloed op je metabolisme. Andersom geldt, dat een tekort aan ijzer je metabolisme aanzienlijk kan vertragen. Zorg er dus voor dat je hier voldoende van binnen krijgt.

Met alleen je metabolisme versnellen kom je er niet

Natuurlijk is het een goede ondersteuning voor het afvallen, maar door bovenstaande voedingsmiddelen nu vaker te gaan eten, val je niet spontaan af. Zorg dat je een plan hebt, dat bestaat uit voldoende beweging en gezonde voeding. En eet ook niet te weinig, want dat kan je metabolisme weer vertragen.

Het gebruik van maaltijdshakes kan een handige manier zijn om op een snelle en verantwoorde manier voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen zodat je metabolisme niet vertraagt, maar waarmee je wél afvalt. De maaltijdshake van Be-Slank bevat precies voldoende van de voedingsstoffen die je nodig hebt, maar bevat weinig suiker (en die suikers die aanwezig zijn, zijn natuurlijke suikers gewonnen uit fruit). Zo blijf je gezond en fit en ondersteun je het afvallen.

5 reacties

 1. Jeannine op zegt:

  6- Drink voldoende water, het versnelt je stofwisseling met 3%.
  Als je te weinig drinkt werken je nieren niet voldoende, dan moet de lever hun taak overnemen en kan zij geen vetten afbreken!
  Eerst water, de rest komt later.

  • Gerie Ooms op zegt:

   Klopt maar let ook op al die chemische toevoegingen in kant en klaar producten en light producten ect. De lever heeft het hier ook zwaar mee en kan zij geen vetten afbreken !

 2. Chequita Boldewijn op zegt:

  Kaneel, gember, lijnzaad, linzen en avocado zijn ook vetverbranders. ‘ s Avonds voor het slapen gaan gemberthee maken van verse gember dan verbrand je vet tijdens je slaap.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *