Zetmeelarm dieet: wat is het en is het gezond?

De Hollandse ‘cuisine’, een lekker bordje stamppot of een heerlijke gehaktbal met wat aardappelen en bruine bonen. We binden onze sauzen het liefst met onze allemansvriend ‘Maizena’ en maken het af met een bakje dubbelvla. De rest van de dag de onmisbare boterham en natuurlijk het koekje bij de koffie. Dé zetmeel keuken van de wereld! Maar met de steeds zachtere winters en het zittend werk, hebben we eigenlijk deze stevige ‘cuisine’ niet meer nodig. Minder zetmeel zorgt voor minder overgewicht, daarom is er dan ook het zetmeelarm dieet.

Zetmeel

Zetmeel komt vooral voor in granen, aardappelen en bewerkt voedsel. Er zijn verschillende soorten zetmeel en kunnen hun eigenschappen veranderen door de bereiding. Simpelweg gezegd is zetmeel een type koolhydraat, en dus een suiker. En kan in een geraffineerde vorm, ongeraffineerd en resistente vorm bestaan. Het verschil zit in de bewerking. Resistent zetmeel is gezonder als geraffineerd of ongeraffineerd zetmeel. Geraffineerd en ongeraffineerd worden gedefinieerd als ‘gluiperig’ en ‘onzuiver’, dus dat zegt genoeg!

Bij een zetmeelarm dieet ga je minder zetmeel eten, het is dus niet geheel vrij van zetmeel. Je krijgt minder calorieën en energie binnen waardoor je gaat afvallen. Het dieet kan wel resistent zetmeel bevatten. Resistent zetmeel ontstaat meestal na verhitting. Het verhoogt de bloedsuiker minder snel, zorgt voor een verzadigd gevoel en heeft een positief effect voor mensen met diabetes en de darmflora.

Voordelen

Een zetmeelarm dieet, hoe je het ook bekijkt, is een crashdieet. En de lijst met voordelen van een crashdieet is vrij kort. Je verliest snel gewicht in een korte tijd. Je gemoedstoestand en energie veranderen in positieve zin, maar dit komt ook door de gezondere leefstijl. En voor mensen met diabetes of darmproblemen kan het een positief effect hebben op de suikerspiegel en de windjes. Maar daarmee zijn de voordelen wel een beetje genoemd. Wil je dus in korte tijd veel afvallen om medische redenen of om in je trouwjurk te passen? Dan kan het zetmeelarm dieet goed helpen, zet je dan wel even schrap voor de nadelen en de gevreesde jojo.

Nadelen

Zetmeel zit in ontzettend veel producten. Wanneer je een zetmeelarm dieet volgt kan het nog een hele klus worden om na te gaan wat je wel nog kunt eten. Koolhydraatarme producten kunnen helpen, ook ga je meer eiwitrijke producten eten zoals eieren, vlees en vis.

Minder zetmeel leidt ook tot minder vitamines, mineralen en vezels. Het is daardoor essentieel om voldoende groente en fruit te blijven eten.

Je kunt veel afvallen in korte tijd. Als je daarna weer gewoon gaat eten, word je weer snel de oude en kom je in een jojo terecht. Om dat te voorkomen moet je, ook na het dieet, een gezonde leefstijl blijven vasthouden.

Kortom, een zetmeelarm dieet kan goed helpen om even snel een paar kilo’s kwijt te raken. Echter op de lange termijn is dit dieet niet aan te raden. En laten we eerlijk zijn, een Nederlander zonder zijn stamppot, is als een Fransoos zonder zijn wijn. Dramatisch! Daar zijn we te nuchter voor en moeten we niet willen.

Wil je toch snel afvallen, maar dan verantwoord en duurzaam? Kies dan niet voor een crashdieet, maar voor afslanken met maaltijdshakes. Hierbij vervang je één á twee maaltijden per dag door een maaltijdshake, waardoor je snel af kunt vallen, maar waarbij je toch voldoende proteïnen, vezels, vitamines en mineralen binnen krijgt. Be-Slank heeft maaltijdshakes gemaakt van een natuurlijke basis, en alle voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft. Zo val je snel, maar verantwoord af. En duurzaam.

1 reactie

  1. […] Het mooie aan het Dash Dieet is dat je het op je eigen tempo kunt introduceren. Begin bijvoorbeeld met het verminderen van zout in je maaltijden en het verhogen van je groente- en fruitinname. Stap voor stap kun je andere veranderingen doorvoeren, zoals het kiezen voor volkoren producten in plaats van witte, het drinken van magere melk in plaats van volle, en het eten van vis en kip in plaats van rood vlees.Uitgelicht: zetmeelarm dieet […]

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *