Komkommer dieet: effectief of komkommer & kwel?

De komkommer, sinds de jaren 60 ontzettend populair in Nederland. De komkommer is vanuit India met onze Romeinse rivalen Europa binnengewandeld. Echter, pas toen we achter glas konden telen is hij in Nederland populair geworden. Rauw, zoetzuur, in mayonaise of in de gin-tonic, we kunnen er geen genoeg van krijgen. Laag in calorieën, fris en knapperig. Dus waarom geen komkommer dieet? En ja hoor, een komkommer dieet bestaat ook!

Het komkommer dieet is een crashdieet waarbij de komkommer het middelpunt is. Binnen een week kun je dus in één klap veel kilo’s afvallen, tot wel 4 kg. Het is ooit bedacht met een detox functie. Het lichaam krijgt bij detox de kans om te ontgiften en te herstellen. Waar het voorheen enkel en alleen uit komkommers bestond, is er tegenwoordig het zogenaamde ‘nieuw’ komkommer dieet. Een dieet waarin ietsje meer gevarieerd wordt met een sneetje brood, een handje noten of een stukje vis.

Heil aan de komkommer op zich

Komkommers bestaan voor meer dan 95% uit water, en wist je dat het eten van een schijfje komkommer meer energie kost dan dat je binnenkrijgt? Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels die bijdragen aan een gezonde huid, gezonde bloeddruk en een frisse adem. Heel wat positieve kanten van de komkommer. En als je de komkommer in een dieet giet, dan lijkt dit ook een prima optie. Buiten dat je in een korte tijd kunt afvallen, is het dieet niet ingewikkeld en krijg je veel vocht binnen. Maar goed, zoals alles in het leven heeft ook het komkommer dieet een schaduwzijde.

De schaduwzijde van het komkommer dieet

Het komkommer dieet is simpelweg een crashdieet. Je haalt zeker resultaat op korte termijn, maar alles wat te mooi klinkt om waar te zijn verdient een dubbele check.

Jojo effect

Je valt op korte termijn af, maar zodra je weer een gezonder eetpatroon oppakt lijkt het of de bal dubbel zo hard wordt teruggekaatst. Je komt weer bij, en mag je blij zijn als je gewicht niet nóg hoger piekt dan vóór het dieet.

Gebrek aan energie

Doordat het komkommer dieet zeer beperkt is in calorieën krijgt je lichaam een tekort aan energie. Vermoeidheid, lusteloosheid, duizeligheid en honger zijn maar een kleine greep aan lichamelijke ongemakken waar je last van kunt krijgen. Echt makkelijker wordt het er dus niet op.

Schade op de langere termijn

Je lichaam redt het dus niet op komkommer. Er is een reële kans dat je te weinig voedingsstoffen gaat binnenkrijgen, wat op een langere termijn schadelijk voor je gezondheid kan zijn.

Variatie ontbreekt

Hoewel het nieuwe komkommer dieet iets meer variatie biedt, bestaat het nog steeds voornamelijk uit komkommers. Na het volgen van dit dieet kun je waarschijnlijk geen komkommer meer ruiken.

Afbraak spiermassa

In het komkommer dieet zitten nauwelijks tot geen eiwitten. Eiwitten heb je nodig om spieren op te bouwen of te behouden. Spieren dragen bij aan een goede stofwisseling wat juist een positief effect heeft op afvallen.

Komkommer & kwel

Hoewel de komkommer boordevol vocht en voedingsstoffen zit, is onze groene vriend niet capabel ons geheel te voorzien in alles wat we nodig hebben. Heb je een goede reden om op korte termijn wat kilo’s af te vallen? Dan kun je gerust een weekje het komkommer dieet volgen. Maar het is zeker geen goed plan om wekenlang alleen op komkommers te kauwen, want dat wordt beslist komkommer & kwel.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *