Het ketogeen dieet

In de jaren 20 van de vorige eeuw was het een belangrijke epilepsie behandeling voor kinderen. Zo’n 100 jaar later mogen we daar nog diabetes type 2 aan toevoegen, een aanvullende dieet behandeling voor kanker en, hoe kan het ook anders, een afslankende behandeling. Het ketogeen dieet, door de jaren heen onderzocht tot in den treure met veel voordelen om ziektes te behandelen, maar hoe gezond is het voor een kerngezond mens uit schoonheidsoverwegingen?

Wat is het ketogeen dieet?

Een ketogeen dieet is de strengste broer van het koolhydraatarm dieet. Je eet tot maximaal 50 gram koolhydraten per dag en krijgt over het algemeen meer vetten en eiwitten binnen. Als je nagaat dat we gemiddeld 200-350 gram aan koolhydraten per dag binnen krijgen, dan is dat een drastische vermindering. Zeg dus huilend vaarwel tegen de Hollandse stamppot en de Italiaanse pasta’s.

Het dieet bestaat voornamelijk uit eiwitten en vetten zoals vlees, vis, eieren, avocado, kaas, oliën, noten en zaden. Dit wordt aangevuld met koolhydraatarme groenten zoals paprika’s, champignons en tomaten. Bij het ketogeen dieet is de koolhydraatinname dusdanig laag waardoor je lichaam in ketose raakt. Bij ketose gaat je bloedsuikerspiegel dalen en haalt je lichaam energie uit vet in plaats van glucose. Er zijn talloze studies gedaan naar het ketogeen dieet in relatie tot ziektes, maar helaas is gebleken dat het dieet ook risico’s met zich meebrengt.

Voordelen keto dieet

De pluspunten van het ketogeen dieet komen overeen met de meeste crashdiëten, denk aan het snelle gewichtsverlies en de korte tijd die je het maar hoeft te volgen. Wat hier nog bij komt is de onderdrukking van het hongergevoel door de ketose toestand van je lichaam. Maar daar houdt het eigenlijk wel een beetje mee op. Voor de gezonde mens in ieder geval. De verbetering van de gemoedstoestand en verhoogde energie zou je nog kunnen aandragen. Maar laten we eerlijk zijn, dat ervaar je met ieder dieet als je gewend bent om vet en ongezond te eten.

Voor de mensen met aandoeningen zijn er wél meer voordelen. De bloedsuikerspiegel bij diabetes wordt stabieler, gluten sensitieve mensen ervaren minder lichamelijke problemen en de klachten verminderen bij epilepsie en Parkinson.

Geen voordeel zonder nadeel

Buiten de nadelen die elk crashdieet heeft, het jojo-effect en het moeilijk volhouden door drastische veranderingen, kom je er al snel achter dat de meeste nadelen een direct effect op het lichaam hebben. Onze bekende voetballer zei ooit: ‘Elk nadeel heb z’n voordeel’. Maar bij het ketogeen dieet is er ‘Geen voordeel zonder nadeel’.

Minder goed presteren bij sporten

Als gevolg van de ketose en je nieuwe manier van eten moet je lichaam weer opnieuw wennen, dit kost energie. Door een gebrek aan energie zul je tijdelijk minder goed presteren tijdens het sporten. Er is echter wel gebleken dat deze energie weer terug komt zodra je lichaam gewend is aan de ketose toestand.

Darmperikelen

Vezels hebben we nodig om iedere ochtend op het gemakje naar het toilet te kunnen. Het ketogeen dieet is helaas niet rijk aan vezels waardoor obstipatie kan optreden. En we weten dat een goede gezondheid in je darmen begint. Stagneert de weg naar buiten? Dan wordt er niks goeds voorspeld voor de rest van je lichaam. Kies dus met zorg je keto vriendelijke groenten.

Kan schadelijk voor gezondheid worden

Wanneer je ketogeen dieet googelt lees je talloze onderzoeken over de negatieve effecten op het lichaam. Zo kan het de nieren aantasten, je botten schaden, hart en vaatziekten veroorzaken en zelfs kanker veroorzaken. Dit zou voornamelijk komen door de vele dierlijke vetten die je binnenkrijgt. Het is dus raadzaam de vetten om te zetten naar vooral plantaardige vetten.

De berichten zijn soms echter wel tegenstrijdig. Waar uit het ene artikel blijkt dat het levensverlengend kan zijn voor kankerpatiënten, lees je in een ander artikel dat het juist kanker veroorzaakt. Het blijft dus nog enigszins vaag en dient er dus nog volop onderzoek gedaan te worden.

Tekort aan voedingsstoffen en lage bloedsuikerspiegel

Op de lange termijn treedt er uiteraard een tekort aan voedingsstoffen op, je levert tenslotte drastisch in. En hoewel het ketogeen dieet een succes is voor mensen met diabetes doordat de bloedsuikerspiegel minder piekt, kun je met een gezond Hollands verstand redeneren dat de suikerspiegel juist gevaarlijk laag wordt wanneer je gezond bent. Tenzij je ‘out’ wilt gaan of hartkloppingen wilt krijgen, is het dus absoluut niet aan te raden dit dieet voor een langere termijn te volgen.

Slechte adem

Sommige mensen kunnen een slechte adem krijgen door het ketogeen dieet. Dit komt door één van de ketonen die in de lever wordt aangemaakt. Een zeer onaangename bijkomstigheid die moeilijk te verbergen is. Het beste is dus om tijdens je dieet even niet te daten en weg te blijven uit een praatcafé.

De ketogriep

De ketogriep. Nee, hier is helaas geen vaccin tegen. De symptomen gaan na een paar dagen wel vanzelf over. Door de verandering van eetpatroon kan er hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid en spierkramp optreden. Door voldoende te drinken en rust te nemen kunnen de symptomen verminderen.

Zoete cravings

Koolhydraten zijn suikers en bij een gebrek aan suikers krijg je cravings naar zoetigheid. Dit zal vooral in de eerste dagen optreden, maar mits je een paar dagen stevig in je schoenen staat overwin je de cravings en wordt je weer minder knorrig.

Keto(GEEN) dieet

Er is veel wisselende informatie te vinden over het ketogeen dieet. Door dit feit, en omdat het voornamelijk in relatie is tot ernstige ziektes, wordt het ketogeen dieet toch een beetje gewaagd. Wil je het nou écht heel graag gaan volgen, dan is het ten volste raadzaam dit alleen onder begeleiding te doen. Echter een gezond voedingspatroon, zonder excessen en extremen, blijft nog altijd het beste voor een gezond en chagrijn loos leven.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *