Een soepdieet: werkt dat wel echt?

Je krijgt je jeans nog maar net dicht en dat ene truitje zit plots een beetje te strak. Misschien heb jij jezelf de afgelopen periode lekker laten gaan en het is het nu tijd geworden om aan de noodrem te trekken. Je besluit dat de crisisinterventie een dieet inhoudt, maar er bestaan wel honderd verschillende soorten diëten. Eén daarvan is het soepdieet. Soepdiëten hebben de laatste jaren aan populariteit gewonnen, maar is een soepdieet wel een gezonde manier om gewicht te verliezen en zo ja, welk soepdieet werkt dan het beste? We hebben het voor jou uitgezocht.

Wat houdt een soepdieet in?

De basis van een soepdieet is dat je zelf verse soep maakt en je hier door de dag zoveel van mag eten als je zelf wil. Een kleine disclaimer: we hebben het over een gezonde soep boordevol groenten en niet over tomatenroom soep met balletjes. Over het algemeen wordt soep beschouwd als een gezonde maaltijd omdat je door het eten van soep enerzijds veel vocht binnenkrijgt en anderzijds een bom aan vitamines, vezels en mineralen. Bovendien bevat een portie soep weinig calorieën en bezorgt het je toch een vol gevoel. Er wordt gezegd dat als je het soepdieet volhoudt, dat je tot wel 5 kg in één week tijd kan verliezen.

De voor- en nadelen van een soepdieet

Het soepdieet klinkt bij veel mensen als feest in de oren. Het wordt dan ook erg makkelijk voorgesteld. Je kan van zowat alles soep koken, je mag er zoveel van eten als je wil, je hebt geen hongergevoel én je valt ervan af. Er zit echter wel een klein addertje onder het gras. Een soepdieet is namelijk niet erg gezond voor het lichaam en bovendien is het ook geen duurzame manier van afvallen. Zo krijg je bij een soepdieet slechts 1000 kcal per dag binnen, terwijl de aanbevolen hoeveelheid voor een gemiddeld persoon ligt tussen de 2000 en 2500 kcal. Hierdoor ga je inderdaad afvallen, maar op een erg ongezonde manier. Zo zal je eerder spier- en botmassa verliezen dan vet. Wanneer je lichaam te weinig voeding krijgt, kan het bovendien niet optimaal meer presteren. Op termijn ontwikkel je een lage weerstand wat resulteert in onder andere vermoeidheidsklachten en een slecht concentratievermogen. Daarnaast valt een soepdieet onder de categorie van crashdiëten. Dit wil zeggen dat je in korte tijd veel afvalt, wat niet duurzaam is, want zodra je het dieet afrond kom je het verloren gewicht terug aan. Dit noemen we ook wel het jojo-effect.

Een warme kom soep is in principe geen slechte maaltijd, maar om op een gezonde manier gewicht te verliezen, vul je deze best nog aan met andere voedingsmiddelen. Denk aan groenten, fruit, volkoren producten en proteïnerijke voedingsproducten. Naast een gezonde voeding, is de beste manier om af te vallen ook nog steeds beweging. Probeer een balans te vinden tussen een voedzame, maar gezonde voeding afgewisseld met voldoende beweging. Je zal dan binnen no-time het verschil beginnen te zien aan je lichaam. En vergeet niet, het cijfer op de weegschaal is bedrieglijk, want spiermassa weegt ook wat.

Soorten soepdiëten

Wil je het soepdieet toch een kans geven, dan zijn dit de populairste soepdiëten:

  1. Koolsoepdieet

Het koolsoepdieet schrijft voor dat je gedurende zeven dagen lang grote hoeveelheden koolsoep eet. De soep zorgt voor een vol gevoel, waardoor je minder geneigd zal zijn om naar andere snacks te grijpen en daardoor zou je snel gewicht verliezen. Hoewel deze bewering niet wetenschappelijk ondersteund is, zijn er mensen die gewicht zijn verloren met het volgen van het koolsoepdieet. Het gewichtsverlies is meestal slechts tijdelijk, omdat de meeste mensen weer aankomen zodra ze stoppen met het koolsoepdieet. Bovendien is het moeilijk om dit soepdieet langer dan een week vol te houden. Want laten we eerlijk zijn, wie wil er nou een hele week koolsoep eten?

  1. Groentesoepdieet

Het groentesoepdieet is hetzelfde als het koolsoepdieet, maar dan met meer groenten zoals wortel, prei en selderij. Net zoals bij het koolsoepdieet, komen de volgers van dit dieet het verloren gewicht weer aan zodra ze stoppen met het dieet. Het is wel zo dat het groentesoepdieet beter vol te houden is op langere termijn omdat er meer variaties op zijn.

  1. Bouillonsoepdieet

Het bouillonsoepdieet schrijft voor dat je twee weken lang elke dag bottenbouillon eet. Bottenbouillon zou volgens sommige mensen een ontstekingsremmend effect hebben en een positieve invloed op de immuniteit. Ook voor het bouillonsoepdieet geldt het feit dat deze theorie niet wetenschappelijk ondersteund is.

Conclusie

Een kommetje soep op zich is een goed idee, een soepdieet daarentegen niet. De beste manier om gewicht te verliezen is nog steeds door je lichaam te pamperen met voedzame, gezonde voeding en voldoende beweging.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *