Afvallen in de overgang

De overgang is een natuurlijke fase in het leven van elke vrouw, maar het kan gepaard gaan met verschillende uitdagingen, waaronder ook gewichtsveranderingen. Veel vrouwen ervaren tijdens de overgang een gewichtstoename of merken dat het tijdens de overgang moeilijker is om af te vallen. Het goede nieuws is dat er manieren zijn om je gezonde gewicht te behouden en zelfs af te vallen tijdens deze periode. In dit artikel delen we enkele belangrijke tips voor vrouwen in de overgang die hun gewicht willen behouden of afvallen.

1 – Begrijp de veranderingen in je lichaam

Het is essentieel om te begrijpen dat hormonale veranderingen tijdens de overgang invloed kunnen hebben op je gewicht. Dat zit zo: Naarmate vrouwen ouder worden, neemt het oestrogeengehalte af. Dit kan leiden tot veranderingen in de stofwisseling en een toename van vetopslag rond de buikstreek. Het is belangrijk om te beseffen dat deze veranderingen normaal zijn en dat je lichaam simpelweg evolueert. Het is een natuurlijk proces dat in feite niet tegen te houden valt, en dat hoeft ook helemaal niet. Acceptatie van deze veranderingen is de eerste stap naar een positieve mindset over je lijf en je gewicht.

2 – Zorg voor een gezond dieet

Dat je gezond moet leven is natuurlijk geen nieuws voor je. En toch is het zó belangrijk, juist nu, dat je jezelf er niet vaak genoeg aan kan herinneren. Een gezond dieet is cruciaal tijdens de overgang, niet alleen voor gewichtsbehoud, maar voor je algehele gezondheid. Kies dan ook voor een uitgebalanceerd voedingspatroon dat rijk is aan veel verse groenten, fruit, volle granen, magere eiwitten en gezonde vetten. Vermijd bewerkte voedingsmiddelen, suikerhoudende snacks en matig je zoutinname. Het kan ook nuttig zijn om kleine, frequente maaltijden te eten om zo de stofwisseling stabiel te houden en energiepieken en -dalen te voorkomen. Zo voorkom je namelijk momenten van moeheid en zwakte waarin je vaak makkelijker naar vette- of zoete snacks grijpt.

3 – Zorg voor voldoende krachttraining en lichaamsbeweging

Naarmate je ouder wordt, verlies je ook spiermassa. Je spieren zijn grootverbruikers van calorieën, dus het verlies van spiermassa vertraagt ook je metabolisme. Het is dan ook belangrijk om regelmatig aan lichaamsbeweging te blijven doen. Doe dan niet alleen aan cardio training, maar spendeer een deel van je sporttijd vooral ook aan krachttraining, om zo spiermassa te behouden en op te bouwen. Krachttraining helpt namelijk niet alleen bij het behoud van een gezond gewicht, maar zorgt ook voor het verbeteren van de botdichtheid en het algeheel behoud van een gezond lichaam. Combineer krachttraining met andere oefeningen zoals wandelen, fietsen of zwemmen om een ​​gezonde balans tussen spiertraining en andere sport en beweging te creëren.

4 – Behoud van gewicht en afvallen met shakes

Ben je toch wat te veel aangekomen, bijvoorbeeld na de feestdagen of een periode waarin je minder goed hebt opgelet? Overweeg dan om dit met behulp van shakes weer recht te zetten. Maar let wel goed op welke shake of maaltijdvervanger je kiest. In veel shakes zit namelijk veel suiker (zie de shakes vergelijker), in sommige gevallen tot wel 70 suikerklontjes per shakeverpakking. Kies liever voor Be-Slank, een gezonde en verantwoorde shake, die je helpt om gewicht te verliezen of om een gezond gewicht te behouden. Shakes van Be-Slank zijn bedoeld als maaltijdvervangers. Zo kun je één of twee maaltijden op een dag met de shakes vervangen. Doordat er weinig suiker in zit, maar wel liefst 25 verschillende vitamines en mineralen, zijn de shakes van Be-Slank een gezond en verantwoord alternatief voor een volle maaltijd, maar met veel minder calorieën. Ook voor het behoud van je gewicht kan het gebruik van shakes in je dieet een oplossing zijn. Pas bijvoorbeeld eens in de zoveel tijd een ‘shakeweek’ in, waarbij je enkele maaltijden door shakes vervangt, om zo een gezond gewicht te blijven behouden.

5 – Voldoende ontspanning is belangrijk

Een te druk leven met veel spanning en stress is altijd ongezond en dat wordt nog vervelender tijdens de overgang. Stress kan namelijk een negatieve invloed hebben op je gewicht, vooral tijdens de overgang. De natuurlijke hormonale schommelingen die bij de overgang horen kunnen immers bijdragen aan gevoelens van angst en stress. Zoek dan ook gezonde manieren om stress te verminderen. Dat doe je bijvoorbeeld met meditatie, yoga, ademhalingsoefeningen of door het beoefenen van hobby’s die je ontspannen. Een goede nachtrust is ook erg belangrijk, omdat slaapgebrek je eetlust (en slechte trek) kan vergroten en je metabolisme kan vertragen.

6 – Wees geduldig en een beetje lief voor jezelf

Het is belangrijk om geduldig en een beetje lief voor jezelf te zijn tijdens de overgang. Het behoud van je gewicht kan moeilijker zijn dan voorheen, maar het is niet onmogelijk om op gewicht te blijven of om zelfs af te vallen. Verwacht echter geen overdreven snelle resultaten en wees niet te streng voor jezelf als je af en toe een stap terugzet. Het creëren van een gezonde levensstijl, vooral tijdens de overgang, is een proces dat doorzettingsvermogen vraagt, maar uiteindelijk wel beloond wordt.

Accepteer de verandering en blijf gericht op het verbeteren van je algehele gezondheid. Werk daarnaast steeds aan het versterken van je lichaam en een gezond en uitgebalanceerd dieet. Stuur waar nodig bij, bijvoorbeeld met een shake van Be-Slank en wees trots op elke gezonde keuze die je maakt, ongeacht het aantal kilo’s dat je kwijtraakt.

5 reacties

  1. […] Na de overgang wordt voeding nog belangrijker. Kies voor een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan voedingsstoffen zoals volle granen, magere eiwitten, gezonde vetten, groenten en fruit. Beperk de inname van bewerkte voedingsmiddelen, toegevoegde suikers en verzadigde vetten. Dit helpt niet alleen om gewicht te beheersen, maar ondersteunt ook de algehele gezondheid, botdichtheid en hartgezondheid.Leestip: Overgang Kilo’s Kwijt Na de Overgang […]

  2. […] Afvallen in de overgang is mogelijk met de juiste voedings- en levensstijlaanpassingen. Door te begrijpen hoe de overgang het lichaam beïnvloedt, kun je betere keuzes maken over wat je eet en hoe je beweegt. Focus op een gebalanceerd dieet rijk aan voedingsstoffen, blijf actief en zoek ondersteuning als je die nodig hebt. Met geduld en doorzettingsvermogen kan deze transitie een periode van positieve verandering en welzijn zijn. […]

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *