De opkomst van longevity: streven naar een lang en gezond leven

We hopen allemaal dat we oud mogen worden, maar we willen het liefst ook zo gezond en vitaal mogelijk blijven. Hoewel we ouder worden niet tegen kunnen houden, is er wel heel veel dat we kunnen doen om gezond en vitaal te blijven. Wanneer je er een gezonde leefstijl op nahoud, is de kans dat je langer gezond blijft én langer leeft groter.

We worden ons steeds meer bewust van het verband tussen onze leefstijl en onze levensverwachting en we passen ons daar dan ook steeds meer op aan. Het longevity dieet wint aan populariteit onder mensen die de stap naar een langer en gezonder leven willen maken.

Longevity: de kunst van het lang leven

Longevity komt van het Latijnse longaevitās en betekent simpelweg ‘lang leven’. Maar definieer ‘lang leven’ maar eens. Lang leven was 100 jaar geleden immers iets heel anders dan vandaag de dag. Je zou longevity daarom kunnen beschouwen als ‘lang leven ten opzichte van de gemiddelde levensduur van vandaag de dag’. En we worden steeds ouder, in een rap tempo.

In 1950 werden mannen nog gemiddeld 70,3 jaar en vrouwen 72,6. In 2022 is dat al opgelopen naar 80,1 jaar voor mannen en 83,1 jaar voor vrouwen (bron). Een lang leven mag je op dit moment dus beschouwen als tenminste een jaar of 85 of ouder worden. En hoewel dat jaren geleden iets unieks was, klinkt dat nu eigenlijk al heel gewoon. Maar we willen niet alleen oud worden. We willen gezond oud worden, zodat we zo lang mogelijk van het leven kunnen blijven genieten. Dáár is het longevity dieet op gericht.

Het longevity dieet

Het longevity dieet (oftewel: het langleven dieet) lijkt nog het meest op een veganistisch dieet, maar in dit geval zijn bepaalde zeevruchten en kleine hoeveelheden vlees en zuivelproducten toegestaan. Het is gebaseerd op het inslijten van eetgewoonten die bijdragen aan een langer leven, inclusief het nabootsen van vasten.

Die gewoonten bestaan bijvoorbeeld uit het eten van een grote hoeveelheid koolhydraten uit bronnen die niet geraffineerd zijn (volle granen zoals spelt bijvoorbeeld, in plaats van zoute crackers), een lage maar voldoende hoeveelheid eiwitten uit plantaardige bronnen, en ongeveer 30 procent van de calorieën uit plantaardige vetten (zoals olijven of avocado’s). Alle maaltijden, inclusief snacks, moeten binnen een tijdsbestek van 12 uur worden genuttigd.

Wetenschapper Valter Longo heeft het dieet bedacht en baseerde dat op jarenlang onderzoek. Zijn populaire gelijknamige boek maakte het longevity dieet populair in de Verenigde Staten en inmiddels is het boek en het dieet een succes in steeds meer andere landen.

Hoe het werkt

Het longevity dieet wordt ook wel een ‘Fasting Mimicking Diet’ genoemd. En dat komt, omdat je lichaam het idee krijgt dat er gevast wordt, zonder dat je daadwerkelijk stopt met eten. Het dieet is grotendeels plantaardig, relatief eiwitarm, met zeer weinig dierlijk voedsel en met de nadruk op vette vis en zeevruchten. Daarnaast boots je dus vasten na door het beperken van het tijdsbestek waarbinnen je eet en de hoeveelheid waarmee je dat doet. De inname van calorieën wordt dan ook flink teruggebracht, tot nog maar 750 of 1000 calorieën per dag als je af wilt vallen of iets meer als je al op gewicht bent. Al met al flink minder dan de normaal aanbevolen 2.000-2.500 calorieën per dag dus. Bovendien eet je altijd binnen een tijdsbestek van 12 uur. Begin je dus bijvoorbeeld om 8 uur ‘s ochtends met eten, dan eet je niet meer na 8 uur ‘s avonds. Zo wordt het positieve effect dat je krijgt door te vasten enigszins nagebootst.

Eén of twee maal per dag eet je een suikervrije snack, naast de normale maaltijdmomenten. Je vermijdt transvetten en verzadigde vetten terwijl je veel gezonde vetten eet en je stopt bovendien met het drinken van alcohol en koffie.

Welke voeding past in het longevity dieet?

Het longevity dieet is grotendeels plantaardig. Dit is gebaseerd op de overtuiging dat het eten van groenten en fruit het verouderingsproces helpt te vertragen.

Naast veel groene groenten eet je ook fruit, zij het met mate. Daarnaast eet je gezonde oliën zoals olijfolie, volle granen, peulvruchten en pure chocolade, en een paar keer per week eet je vis. Het dieet sluit al het rood vlees uit, ook verwerkt vlees zoals worst en hotdogs, terwijl de zuivelinname beperkt wordt. Wit vlees kan nog wel met mate worden gegeten.

Het dieet bevat dus weinig calorieën, en het brengt de inname van dierlijke eiwitten flink naar beneden, maar stimuleert juist weer plantaardige eiwitten die je bijvoorbeeld uit bonen, kikkererwten en andere peulvruchten haalt.

Is het longevity dieet aan te raden?

Zoals voor zo’n beetje elk dieet het geval is, geldt ook voor het longevity dieet: of het bij je past, hangt helemaal af van wat je wilt bereiken. Is je doel om snel veel af te vallen? Dan zijn er waarschijnlijk andere dieetvormen die daar beter bij passen. Maar is je doel om structureel gezonder te leven? Dan zou het longevity dieet daar zeker een goede bijdrage aan kunnen leveren. Wil je afvallen én structureel gezonder leven? Overweeg dan om het longevity dieet te combineren met maaltijdshakes.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *