Intermittent fasting en alcohol kan dat wel samen?

Denk je bij het lezen van de titel van deze tekst? Huh?! Wattes en alcohol? Lees dan de volgende alinea even aandachtig door. Weet je allang waar we het over hebben dan kun je na de volgende alinea verder lezen.

Wat is intermittent fasting?

Intermittent fasting betekent vasten met tussenpozen. Het is dus niet vasten met een sapkuur maar simpelweg het idee van eten tussen bepaalde tijden, afgewisseld met niet eten tussen bepaalde tijdstippen. De basis van intermittent fasting houdt daarvoor een verhouding van 16:8 aan. Je eet 16 uur niets en gedurende de volgende 8 uur mag je wel eten. Je hebt dus in principe wat minder tijd om aan je dagelijkse portie voeding te komen. Nou lijkt 16 uur niets eten misschien veel, maar als je bedenkt dat deze uren vaak in de nacht vallen dan valt het wel weer mee. Omdat je lichaam langer achter elkaar niets te verwerken krijgt, heeft het eens goed de tijd om vet te verbranden. Dit proces noemen we ook wel ketose.

Mag je alcohol drinken tijdens intermittent fasting?

Ziezo. Iedereen weet nu wat intermittent fasting ongeveer inhoudt. Dan is het nu tijd voor de belangrijkste vraag van de dag: kun je alcohol drinken als je bezig bent met intermittent fasting? Misschien heb je het gevoel van alcohol drinken op een lege maag al wel eens ervaren. Vaak pakt dit niet zo goed uit. Bovendien zorgt alcohol ervoor dat het proces van het vet verbranden wordt vertraagd en vaak zorgt alcohol er ook nog eens voor dat je zin krijgt in (vet of zoet) eten omdat de inname van alcohol van invloed is op je bloedsuikerspiegel. Een vet antikater ontbijt past natuurlijk niet bij het idee van intermittent fasting, wat je toch vooral doet om gezond te blijven of af te vallen.

Het is dan ook zeker geen aanrader om alcohol te drinken in de periode dat je aan het vasten bent. Maar verboden is het ook niet. Het is namelijk niet zo dat door dat ene wijntje op een verjaardag je helemaal voor niets bezig bent met je nieuwe levensstijl. Wil je toch genieten van een drankje doe dit dan in de uren dat je wel mag eten en drinken en kies het liefst voor een andere drank dan bier. Het gerstenat zit namelijk vol calorieën. Is een 0.0% biertje dan beter? In principe wel. Maar ook hiermee krijg je veel calorieën binnen, al bevat zo’n biertje wel weer veel minder calorieën dan de meeste frisdranken.

Deze drankjes zijn beter dan bier

Het lijkt misschien gek maar droge wijn en sterke drank (waar dus veel alcohol in zit) zijn een betere keus dan het lichtere pilsje. Dit komt omdat in de eerstgenoemde dranken veel minder calorieën zitten. Nou snap je zelf ook wel dat veel alcohol drinken sowieso niet goed is voor je, dus we raden je aan om het gewoon even een tijdje te laten staan als je aan het vasten bent. Een andere mogelijkheid om de alcoholinname te beperken is om de wijn of sterke drank te mixen met een andere drank. Maar kies dan voor spa rood in plaats van voor een suikerige frisdrank.

Conclusie

Het drinken van alcohol is niet zozeer een probleem. Het belemmert het intermittent fasting niet, maar echt helpen doet het nou ook weer niet. Dat heeft zowel met de alcohol te maken, als met de suiker en calorieën die in veel dranken (zoals bier, baco en rode wijn) zit. Als je tijdens het intermittent vasten de behoefte voelt om alcohol te drinken dan kun je dit het beste doen in de uren dat je ook mag eten. Drink dan vooral niet te veel. Om dat te voorkomen kun je het drankje het beste mixen met een non-alcoholische drank. Cheers! Als je aan het vasten bent om af te vallen kun je alle calorierijke drankjes het beste gewoon laten staan en genieten van een lekkere kop thee of water met een smaakje.

1 reactie

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *