Corona kilo’s eraf: COVID-19 en afvallen

De afgelopen periode is voor veel mensen het dagelijks leven flink veranderd. Als gevolg van het corona virus zijn veel mensen thuis aan het werk waar ze voorheen dagelijks naar kantoor gingen. Natuurlijk heeft dat een aantal positieve kanten. Het scheelt veel reistijd die nu aan andere dingen besteed kan worden, zoals het gezin. Ondanks dat er ongetwijfeld voor de meesten een aantal voordelen zijn, heeft het ook bepaalde minpunten.

Want dat thuiszitten heeft vaak ook minder beweging tot gevolg. Misschien dat mensen met een kantoorbaan normaal gesproken ook niet al te veel bewegen. Maar omdat je eerder opstaat en altijd wel wat meters maakt op een dag zullen de meesten dit nu toch minder doen. Bovendien zijn sinds het begin van de intelligente lockdown in Nederland in maart ook de sportscholen dicht. Iedereen die wil sporten en bewegen moet hier dus meer dan ooit zelf het initiatief voor nemen.

Niet alleen wordt veel bewegen moeilijker gemaakt door thuiswerken en het sluiten van de sportscholen. Er is namelijk gebleken dat mensen wanneer ze zoveel thuis zijn als nu, een aantal andere slechte gewoonten ontwikkelen. Zo wordt het stukken makkelijker om gedurende de dag te snacken en net iets vaker naar alcohol te grijpen dan normaal het geval zou zijn. Voor het gewicht is dit zeker niet goed.

Gewichtstoename gedurende de lockdown

Vanaf het moment dat de lockdown begon blijkt dat in de eerste maand al bijna de helft van de mensen aangekomen is. Mannen doen het slechter dan vrouwen want het percentage wat aangekomen is licht bij dit geslacht hoger. Onder de vrouwen gaat het iets beter, maar in totaal is nog steeds rond de veertig procent aangekomen, waar dit bij mannen een kleine vijftig procent is. Dit is natuurlijk geen goede ontwikkeling. De oorzaak is eigenlijk simpel, er wordt minder bewogen maar meer gegeten en gedronken.

Aan de andere kant zijn er ook mensen die corona juist hebben aangegrepen om gezonder te gaan leven. Al blijkt dit aantal wel stukken lager dan de mensen die juist moeite hebben om op gewicht te blijven en gezond te leven. Daarom is het zeker niet vreemd en niet iets om je voor te schamen. Wat echter wel belangrijk kan zijn is kijken naar al deze oorzaken en hoe het mogelijk is om de zogenoemde corona kilo’s weer kwijt te raken of in ieder geval te zorgen dat er niet nog meer bijkomen.

Wat is de impact van overgewicht op corona?

In de tussentijd doen er al talloze verhalen de ronde over welke mensen er meer risico hebben om de ziekte te krijgen. Sommige daarvan zijn meer aannames, maar het verband tussen corona en overgewicht lijkt inmiddels nog maar moeilijk te ontkennen. Zo liet onder andere hoogleraar obesitas Liesbeth van Rossum, werkzaam op het Erasmus MC, hier haar licht over schijnen. Zo legt ze onder andere uit dat het coronavirus vaker toeslaat bij mensen die kampen met overgewicht.

Buiten deze constatering zien artsen op verschillende intensive cares dat zwaarlijvige patiënten het overgrote deel vertegenwoordigen van mensen die met corona kampen op de afdelingen. Een kleine tachtig procent van alle patiënten heeft overgewicht. Nu is dat natuurlijk wel onder te verdelen in verschillende categorieën. Op de website van de Hartstichting wordt ook een speciale pagina besteed aan het verband tussen overgewicht en het virus. Daar is de conclusie dat één op de drie corona patiënten die in het ziekenhuis beland te kampen heeft met ernstig overgewicht.

Met ernstig overgewicht wordt iedereen bedoeld met een BMI (Body Mass Index) van 30% of hoger. Deze berekend het gewicht in verhouding tot de lengte. Bij veel mensen die een BMI van tussen de 25 en 30 hebben wordt echter ook gesproken van overgewicht. Omdat overgewicht of obesitas meer kans biedt op andere ziektes als diabetes of ervoor zorgt dat de longfunctie beperkter is, wordt het immuunsysteem verzwakt, wat nadelig is wanneer iemand geïnfecteerd raakt met het virus.

Hoe fit en op gewicht te blijven

Dit is zeker niet gelijk reden tot paniek. Veruit de meeste mensen die het virus oplopen herstellen namelijk nog steeds volledig, ook wanneer ze kampen met overgewicht. Maar dit wil uiteraard niet zeggen dat het niet voor iedereen beter is zo min mogelijk risico te lopen, want dit vergroot altijd de kans op een sneller herstel of maakt je sowieso minder vatbaar voor het virus.

Het wordt wel absoluut afgeraden door alle deskundigen om een zogenoemd crash dieet tijdens de COVID-19 crisis te beginnen. Sowieso is dit eigenlijk nooit een goed idee, maar nu al helemaal. Je krijgt met zo een streng en radicaal voedingspatroon niet de voedingsstoffen binnen die nodig zijn voor een sterk afweersysteem. Het gevolg van het plotseling drastisch verminderen van het aantal calorieën wat je per dag tot je neemt, helpt de weerstand niet. Doordat je bepaalde voedingsstoffen helemaal niet binnenkrijgt kun je juist vatbaarder worden voor virussen zoals deze.

Om dit te voorkomen is een verantwoord dieet de beste oplossing. Door geleidelijk af te vallen, gezonder te eten en meer te bewegen bijvoorbeeld. Dit zal er niet alleen aan bijdragen dat je op een meer gezondere manier gaat afvallen. Op den duur is het ook de beste manier om je nieuwe gewicht vast te houden. Dit is namelijk bij een dieet waarmee in razend tempo de kilo’s eraf vliegen stukken moeilijker.

Indien je een maaltijdshakes dieet volgt, vervang dan zeker niet 3 maaltijden per dag door een shake. Sowieso is dit geen lange termijn strategie, ook niet in ‘normale tijden’. Normaliter raden we aan om maximaal vijf dagen, 3 maaltijden per dag te vervangen indien dit echt nodig is, wanneer je bijv. een deadline te halen hebt zoals een bruiloft. Maar nu tijdens de coronavirus crisis is het beter om het te houden bij idealiter 1 tot maximaal 2 shakes per dag. Daarbij is er veel verschil in de kwaliteit van de beschikbare shakes op de markt. Sommige merken bevatten eigenlijk hoofdzakelijk suiker en e-nummers. Wellicht kunnen deze shakes je helpen af te vallen. Maar gezond en voedzaam zijn deze zeker niet te noemen, normaliter zijn deze dus al een afrader, maar nu al helemaal. Je wil kiezen voor een maaltijdshake die zijn naam eer aan doet. Dus een shake die dient als een volwaardige gezonde maaltijd vervanger. Een shake die helpt met afslanken maar tevens een ‘health boost’ geeft. Die bevat o.a. vezels, vitamines, mineralen. Ze bevatten juist niet gluten, lactose, verwerkte suikers, kunstmatige kleurstoffen en bewaarmiddelen. Idealiter zijn de shakes op natuurlijke basis vervaardigd, op basis van echte voeding, groentes, fruit en zogenaamde ‘superfoods’.

Hoewel velen van ons nu beduidend meer tijd hebben om te koken en maaltijden voor te bereiden, zijn velen toch gehecht aan de maaltijdshake. Het voordeel van de maaltijdshake is o.a. dat alle ingrediënten nauwkeurig afgemeten zijn en je dus precies weet wat je binnen krijgt. Een kwalitatieve shake zoals uitgelegd bevat vele gezonde bestandsdelen die lastig te verkrijgen zijn los van elkaar. Een bijkomend voordeel specifiek tijdens deze coronavirus crisis is dat je niet de deur uit hoeft om deze shakes te bemachtigen, deze kun je gewoon vanuit je luie stoel bestellen via het internet. Je hoeft je vertrouwde maaltijdshake dus niet te laten liggen tijdens deze COVID-19 crisis. Maaltijdshakes kunnen dus wel degelijk een onderdeel blijven vormen van een verantwoord dieet, mits je de adviezen van de deskundigen besproken in dit artikel in acht neemt.

1 reactie

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *