BMI: wat betekent dat nou eigenlijk écht voor je gezondheid?

Wie gezond wil leven doet er goed aan om zijn BMI in de gaten te houden. Dat heb je vast wel eens ergens gehoord of gelezen. Maar wat is BMI nou ook alweer precies. En wat betekent het nou écht voor je gezondheid?

Wat is je BMI?

BMI is een afkorting voor Body Mass Index. Dit is de verhouding tussen je lengte en je gewicht. Aan de hand van je BMI wordt gekeken naar de gezondheidsrisico’s van die verhouding voor je lijf. Met een makkelijke formule kun je je eigen BMI berekenen. Dit is die formule:

Massa (gewicht in kilogram) / lengte² (lengte in meters in het kwadraat) = BMI

Stel je bent 1 meter en 76 centimeter lang en je weeg 74 kilo. Dan neem je gewicht (74 kilo) en deel je dat getal door je lengte in het kwadraat 1,76 x 1,76 = 3,09. Je krijgt dan dus 74/3,09 = 23.9. Je BMI is dus 23.9. Maar is dat goed? Daarvoor pakken we er een schema bij.

Is je BMI…

… minder dan 18,5 dan is er sprake van ondergewicht.
… tussen de 18,5 en 24,9 dan heb je een gezond gewicht
… tussen de 25 en 29,9 dan is er sprake van overgewicht
… boven de 30 dan is er sprake van obesitas

Geen zin in hoofdrekenen? Raadpleeg dan onze BMI calculator.

We moeten daarbij wel zeggen dat deze waardes niet voor iedereen gelden. Bepaalde bevolkingsgroepen hebben bijvoorbeeld een andere BMI waarde omdat hun lichaamssamenstelling anders is. Ook voor mensen van boven de 70 en voor kinderen gelden andere normen. Ook geeft de BMI waarde niet altijd een goede indicatie voor mensen die zeer intensief sporten, omdat spieren meer wegen dan vet.

Wat is het belang van je BMI voor je gezondheid?

Sinds de invoering van het BMI als gezondheidsmaatstaf is deze methode voor het meten van gezondheid eigenlijk niet meer uit de omgeving weg te denken. Bij de dokter, in de sportschool, bij een onderzoek naar je hart. Het BMI is dé maatstaf om te kijken naar de gezondheidsrisico’s die iemand loopt. Hoe hoger het BMI, hoe meer vet, hoe ongezonder de persoon is. Of eigenlijk, hoe meer gezondheidsrisico diegene loopt.

Twijfels over BMI als maatstaf gezondheid

Maar langzamerhand wordt er steeds meer getwijfeld of het wel juist is om alleen maar naar het BMI te kijken. Als eerste graadmeter voor een onderzoek is het BMI zeker geschikt, het meet hoeveel vet zich in een lijf bevindt. Het BMI laat alleen niet zien wáár dat vet zich bevindt. Inmiddels zijn we erachter dat de verdeling van het vet op een lichaam ook heel belangrijk is voor het inschatten van gezondheidsrisico’s. Vooral de hoeveelheid buikvet hangt samen met gezondheidsrisico’s als diabetes, vaatziekten, trombose en zelfs kanker. Daarom is het slim om naast het meten van de BMI ook de taille te meten om te zien of je gezond bent.

Het is nog best lastig om je taille zelf te meten. Je moet het erg precies doen en niet stiekem je buik inhouden. Je meet met een meetlint het smalste gedeelte van je middel, vlak onder je onderste rib. Dit is het schema wat bij de meting van je middel hoort:

Is je taille…

…94 cm of minder (man) of 80 cm of minder (vrouw) dan heb je een normale omvang.
…94 cm tot 102 cm (man) of 80 cm tot 88 cm (vrouw) dan heb je een vergrote omvang.
…102 cm of meer (man) of 88 cm of meer (vrouw) dan heb je een ernstig vergrote omvang.

Voor een goede gezondheidsindicatie meet je zowel je BMI als je middel

Het is wetenschappelijk bewezen dat het BMI een goede indicator is voor het meten van overgewicht en het opsporen van mensen die gezondheidsrisico’s lopen maar door nieuwe onderzoeken en resultaten wordt het steeds meer de norm om ook de omvang van de taille te gebruiken als maatstaf.

Om je gezondheid thuis goed te peilen kun je nu dus het beste zowel je BMI als de omvang van je taille in de gaten houden, waarbij de omvang van je taille eigenlijk nog wel nét iets belangrijker is dan je BMI. Buikvet zorgt namelijk voor meer gezondheidsrisico’s dan vet op andere plekken op je lijf, zoals op bijvoorbeeld je billen of je bovenbenen.

Bronnen:
https://www.nemokennislink.nl/publicaties/body-mass-index-afschaffen-of-omarmen/
https://www.consumentenbond.nl/dieet/test-gezond-gewicht-bmi

3 reacties

  1. […] Een goed begin is het halve werk Daarnaast is het een makkelijke manier om een dieet in te luiden. Veel mensen willen in een klein tijdsbestek erg veel afvallen, dit is haalbaar maar niet ideaal. Als je in een maand tijd 8 kilo afvalt kan dit heel erg opbeurend zijn maar voor de lange termijn kan een streng dieet demotiverend werken. Elke week een kilo, maximaal twee, afvallen is wel haalbaar. Alleen het eetpatroon veranderen en beginnen te sporten kan al een groot verschil maken. Een goede oplossing is om een limiet aan je calorie-inname te maken. Voor een vrouw kan een inname van 1200 kcal per dag geweldig klinken. Aangezien een vrouw gemiddeld 2000 kcal per dag nodig is lijkt het dat je veel kan afvallen. Echter voor de lange termijn kan dit problematisch zijn. Een doel van 1500 kcal tot 1600 kcal is effectiever over de lange termijn. Leestip: https://be-slank.nl/blog/2020/02/09/bmi-uitleg/ […]

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *