Is het carnivoor dieet iets voor mij?

Het carnivoor dieet, ook wel bekend als het vleesdieet, is een dieet dat zich focust op het eten van vlees en optioneel ook andere dierlijke producten, zoals vis, schaal- en schelpdieren, eieren en zuivelproducten. Het carnivoor dieet is een eiwitrijk dieet en bedoeld om het lichaam te voorzien van voldoende eiwitten en vet, terwijl koolhydraten volledig worden vermeden. In deze blog vertellen we je wat het carnivoor dieet precies inhoudt, wat de mogelijke voor- en nadelen ervan zijn en voor wie dit dieet geschikt kan zijn. Spoiler alert: dit dieet is het totaal tegenovergestelde van een vegetarisch- en veganistisch dieet. Vermijd je dus liever dierlijke producten? Dan neem je best even een kijkje naar een ander soort dieet.

Waaruit bestaat het carnivoor dieet?

Een carnivoor eet enkel vlees, dus dan weet je ook ineens waar het carnivoor dieet voornamelijk uit bestaat. Dit dieet is een extreem eiwitrijk waarbij alleen dierlijke producten gegeten worden. In principe beperkt het dieet zich zelfs tot enkel vlees, maar optioneel kan je ook opteren voor andere dierlijke producten, zoals: vis, schaal- en schelpdieren, eieren en zuivelproducten. Andere carnivoren vermijden dit dan weer vanwege het lagere aantal eiwitten.

Het dieet is gebaseerd op de theorie dat de menselijke voeding oorspronkelijk enkel bestond vlees en dat ons lichaam daarom het beste functioneert op vet- en eiwitrijk dieet. Daarom worden alle plantaardige voedingsmiddelen zoals granen, zaden, noten, groenten en fruit vermeden in het carnivoor dieet. Je vraagt je misschien af wat dan het verschil is met bijvoorbeeld het paleo- of ketodieet, want ook deze dieetsoorten vinden hun inspiratie in een ander tijdperk. Zo focust het ketodieet zich ook op een hoge eiwit- en vetinname en weinig tot geen koolhydraten, maar keto schrijft niet voor van waar deze eiwitten en vetten mogen komen. Daarom hoef je je bij het ketodieet niet enkel te beperken tot vlees, maar mag je ook groenten of aardappel implementeren. Het paleo dieet staat bovendien naast vlees ook groenten toe.

Voordelen van het carnivoor dieet

Ondanks dat er altijd gezegd wordt dat een gezonde voeding gevarieerd is en bestaat uit voldoende groenten, fruit, granen en voornamelijk mager vlees, zijn er toch een aantal voordelen verbonden aan het vleesdieet. Zo zou het carnivoor dieet een positief effect hebben op de bloedsuikerspiegel. Door het uitsluiten van koolhydraten kan het carnivoor dieet helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel, wat vooral nuttig kan zijn voor mensen met diabetes. Zonder koolhydraten kan het lichaam gebruik maken van vet om energie te genereren in plaats van glucose, wat kan leiden tot een stabielere bloedsuikerspiegel. Omdat de bloedsuikerspiegel stabieler blijft, zal je je doorgaans ook energieker voelen.

Ten tweede kan het vleesdieet een boost geven aan je mentale gezondheid en cognitieve functies. Sommige mensen merken bij het volgen van het carnivoor dieet dat ze geconcentreerder en productiever zijn. De verklaring hiervoor is te vinden in het feit dat je enorm veel eiwitten en vet, die rijk zijn aan aminozuren en essentiële vetzuren, binnenkrijgt via het vleesdieet. Deze stoffen hebben een positieve invloed op de hersenfunctie.

Omdat het carnivoor dieet geen plantaardige voedingsmiddelen bevat, zouden auto-immuunziekten en intoleranties zoals bijvoorbeeld glutenintolerantie of noten-allergie minder vaak voorkomen bij carnivoren. Auto-immuunziekten ontstaan voornamelijk in de darmen en dit kan een gevolg zijn van het eten van plantaardige producten.

Ten slotte is het carnivoor dieet populair voor personen die willen afvallen of spiermassa willen opbouwen. De simpele verklaring hiervoor is omdat je geen koolhydraten binnenkrijgt, maar wel een heleboel eiwitten. Door minder koolhydraten te eten stijgt je insulinegevoeligheid en stimuleer je je lichaam om over te schakelen op vetverbranding. De inname van vetten en een lager gehalte aan suikers heeft ook een positieve impact op je testosteronniveaus. In combinatie met een hoge dosis eiwitten val je dus makkelijker af en bouw je sneller spieren op.

Nadelen van het vleesdieet

Hoewel het carnivoor dieet enkele voordelen met zich meebrengt, zijn er ook een aantal risico’s en nadelen aan verbonden waar je rekening mee moeten houden. Door het beperken van plantaardige voedingsmiddelen, kan het carnivoor dieet zorgen voor een voedingsstoffentekort. Planten bevatten veel belangrijke voedingsstoffen, zoals vezels, vitamines en mineralen, die essentieel zijn voor een goede gezondheid.

Daarnaast kan het vleesdieet leiden tot een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, door een hogere inname van verzadigde vetten. Verzadigd vet kan de bloedvaten beschadigen en leiden tot het dichtslibben van de aders, wat het risico op hartaanvallen en beroertes kan verhogen. Bovendien kan het carnivoor dieet leiden tot een hogere inname van cholesterol, wat ook kan bijdragen aan het risico op hart- en vaatziekten.

Vezels, die we vooral uit groenten en fruit halen, zijn erg belangrijk voor een goede darmgezondheid. Ze bevorderen een reguliere stoelgang, wat kan helpen om constipatie en andere darmproblemen te verminderen. Door het uitsluiten van plantaardige voedingsmiddelen kan het carnivoor dieet leiden tot een tekort aan vezels, met mogelijke darmproblemen als gevolg.

Voor wie is het carnivoor dieet geschikt?

In conclusie is het carnivoor dieet een extreem eiwitrijk dieet dat zich richt op het consumeren van alleen dierlijke producten. Hoewel het dieet mogelijk voordelen kan hebben, zoals gewichtsverlies en verbeterde mentale helderheid, zijn er ook enkele risico’s en nadelen waar rekening mee gehouden moet worden. Zo kan er een tekort aan bepaalde voedingsstoffen optreden, een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en een verminderde darmgezondheid. Indien je kampt met hart- en vaatziekten of gevoelige darmen, is het carnivoor dieet ook niet aan te raden. Een gezonde, gevarieerde voeding waar vezels, vitamines en mineralen niet worden uitgesloten, valt nog altijd aan te raden. Voordat je besluit om het carnivoor dieet een kans te geven, is het aangeraden om professioneel advies te vragen aan je huisarts of diëtist.

Als je de voordelen afweegt tegen de nadelen kun je waarschijnlijk beter niet voor een carnivoor dieet kiezen. En wil je toch snel afvallen, maar dan verantwoord en duurzaam? Kies dan niet voor een beperkend dieet, maar voor afslanken met maaltijdshakes.

Hierbij vervang je een á twee maaltijden per dag door een maaltijdshake, waardoor je snel af kunt vallen, maar waarbij je toch voldoende proteïnen, vezels, vitamines en mineralen binnen krijgt. Be-Slank heeft maaltijdshakes gemaakt van een natuurlijke basis, met weinig toegevoegde suikers en toch alle voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft. Zo val je snel, maar verantwoord af. En duurzaam.

4 reacties

  • Patrick op zegt:

   Goedemiddag.

   Ik ben nu 4 weken bezig en voel mij werkelijkwaar fantastisch.
   Ben ook van mening dat een ieder moet doen wat goed voelt voor hem/haar of dit nu vlees of planten zijn doet er niet toe.
   Waar ik wel wat op wil zeggen is verzadigd vet. Waar is de bron Waar ik kan lezen dat dit hart en vaatziekte veroorzaakt. Volgens mij is dit anno 2023 al meerdere keren weerlegt door de wetenschap. Bij verzadigd vet worden vaak halve liters cola gedronken en om over alle sauzen maar te zwijgen. Misschien dat daar de oorzaak vandaan komt?
   Vezels tja. Mijn stoelgang is verminderd naar 1 x per 2 dagen en komt er prima uit.
   Waarom zou je iets eten wat je niet verteerd?.
   Zou het gewoon is 1 maand proberen. Ja de eerste week omschakelen is echt een ramp maar daarna ging er een wereld voor mij open.
   Iedereen succes met qua etenstijl nogmaals doe wat goed voelt

 1. Carnivoor dieet is geen probleem vitamines en mineralen genoeg. De omzetting en opname is gewoon veel efficienter
  dan bij plantaardige bronnen. Ik zie geen tekorten bij roofdieren die alleen maar vlees eten !
  Na 15 jaar colitus is dit na 3 mnd carnivoor grotendeels verdwenen samen met de IBS en nog wat andere vage
  klachten.
  Ik zie geen nadelen als het lichaam er goed op reageerd. Er is niks slechts aan meer energie, beter slapen en geen darmklachten.
  Die bangmakerij door de voedings-industrie (voedings-centrum) is verwerpelijk naar mijn mening.

 2. Lucas op zegt:

  Ik ben nu 3 weken onderweg en Ik heb me nog nooit zo goed goed gevoeld, ook fysiek heb ik er nog nooit zo goed uit gezien! Energiek en ben scherper dan ooit.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *