De rol van maaltijdrepen in een effectief dieet

Gewoon rustig gaan zitten voor een evenwichtige maaltijd (en sporten natuurlijk) is wellicht nog de beste manier om af te slanken. Maar in deze chaotische wereld is het zelfs met de beste bedoelingen niet altijd gemakkelijk om tijd te maken voor een gezond ontbijt, lunch of diner. Hoe hou je je aan een strikt dieet wanneer je snel moet eten?

Een maaltijdreep om uit het vuistje te snacken, is een perfect en aanvaardbaar alternatief, zolang het maar voor eventjes is. De maaltijdreep moet voedzaam zijn, een lege maag vullen en je ondersteunen om af te slanken. Het komt erop aan om vooruit te denken en te kiezen voor maaltijdrepen boordevol vitaminen, mineralen en gezonde voedingsstoffen.

Zijn maaltijdrepen gezond?

De vraag stellen, is ze beantwoorden: maaltijdrepen zijn op zich niet óngezond. Zeker als je kijkt naar wat ze bevatten. Maar zijn ze ook een volwaardige maaltijd? Wettelijk gezien moet het antwoord daarop altijd ‘ja’ zijn. Ze mogen bijvoorbeeld niet minder dan 200 en niet meer dan 250 calorieën bevatten (bron: Voedingscentrum). Maaltijdrepen zijn niet te verwarren met de klassieke dieetrepen, zoals eiwit-, proteïne- en koolhydraatarme repen.

Producten met de naam ‘maaltijdrepen’ of ‘maaltijdvervangende repen’ moeten die claim volgens de wet ook waarmaken. Dat betekent dat maaltijdrepen verplicht voldoende micro- en macronutriënten moeten bevatten, zoals koolhydraten, eiwitten, vezels en vetten. Daarnaast moeten er ook genoeg vitaminen en mineralen in zitten. Er zijn zelfs mensen die meer vezels halen uit een maaltijdreep dan uit een gewone maaltijd!

Maaltijdrepen als redder in nood

Het handige aan maaltijdrepen is dat ze je snel te hulp kunnen schieten als je je tijdens het weekend zwaar hebt laten gaan. Je hebt je tijdens het Netflix-bingen vergrepen aan de bitterballen en speciaalbiertjes. Om vervolgens zondagochtend een weekvoorraad spek soldaat gemaakt te hebben om de kater te verzachten. In tijden van pandemie en lockdowns light niet onvergeeflijk.

Niet getreurd. Door de dagen erna enkele ontbijten of lunchen te vervangen door een gezonde maaltijdreep, hoef je je niet per se schuldig te voelen tot de volgende uitspatting (lees: het komend weekeinde). Maaltijdrepen zijn perfect compatibel met een gezond voedingspatroon en afslanken.

Waaruit bestaat een maaltijdreep?

Heel wat maaltijdrepen zijn bedoeld om gewicht te verliezen, maar andere repen zijn speciaal gemaakt om spieren te kweken of gewoon voor een snelle hap onderweg. De precieze samenstelling van de maaltijdvervangende repen verschilt van fabrikant tot fabrikant, maar een fatsoenlijke maaltijdreep bestaat in ieder geval uit de volgende ingrediënten:

  • Koolhydraten: complexe en simpele koolhydraten, zoals natuurlijke of toegevoegde suikers, zitten standaard in maaltijdrepen. Ze zijn afgeleid van gedroogd fruit en havermout of andere volle granen.
  • Proteïne: sommige repen bevatten dierlijke proteïnen, zoals wei of caseïne. Andere repen bevatten plantaardige proteïnen en zijn meer geschikt voor veganistische of vegetarische diëten. Deze plantaardige proteïnen komen dan doorgaans van erwten-, hennep-, soja- of rijsteiwitten.
  • Vezels: vezels zijn complexe koolhydraten die de bloedsuikerspiegel in balans houden en je honger stillen. Precies daarom bevat een goede maaltijdreep ook voldoende vezels.
  • Vetten: gezonde vetten zijn essentieel in elk evenwichtig dieet. Avocado’s, noten, zaden en olijfolie zijn allemaal goede bronnen van gezonde vetten die je op het etiket van een gedegen maaltijdreep zult aantreffen.
  • Vitaminen en mineralen: om een volwaardige maaltijd te garanderen, moeten maaltijdrepen verplicht een dosis mineralen en vitaminen bevatten.

Maaltijdrepen om af te vallen

Welke maaltijdreep moet je dan kiezen als ‘lijner’? De enige manier om een geïnformeerde keuze te maken is door de lijst van ingrediënten, de voedingswaardetabel en verschillende maaltijdrepen te vergelijken.

De nutriënten in een maaltijdreep zijn idealiter koolhydraten met kleine hoeveelheden natuurlijke suikers en vet, samen met een aanzienlijke portie proteïne.

Eet maaltijdrepen met gezond verstand

Een kleine uitspatting zo nu en dan, daar ga sla je geen modderfiguur mee. Het is echter niet de bedoeling dat je na het eten van een maaltijdreep gaat overcompenseren bij de volgende maaltijd. Dus doe je na een reep bij het ontbijt en bij de lunch ’s avonds niet te goed aan bijv. patat en frikandellen. En als je normale maaltijden al niet veel meer calorieën bevatten dan een doorsnee maaltijdreep heeft het wellicht evenmin nut.

Afslanken is een persoonlijke reis

Diëten is bovenal heel persoonlijk. Hoeveel maaltijdrepen je per dag eet, hangt af van persoon tot persoon. Hoeveel energie wil je steken in afvallen, welke opofferingen wil je ervoor doen, hoeveel wil je afslanken, wil je snel gewicht verliezen of gewoon op lange termijn proberen een gezonde levensstijl aan te houden? Dit zijn allemaal vragen die zullen bepalen hoeveel maaltijdrepen je per dag, per week of per maand wilt eten. Raadpleeg kosteloos en vrijblijvend onze dieetcoach voor leidraad.

Combineer maaltijdrepen met groente en fruit

Probeer ook niet te afhankelijk te worden van maaltijdrepen en beperk ze tot maximaal één of twee keer per dag. Om meer vezels binnen te krijgen, kan je ze nog het best combineren met vers fruit. Een appel en een maaltijdreep a day keep the doctor away!

1 reactie

  1. […] Dan nu een stukje over de sluipmoordenaar genaamd stress. Dat zorgt er namelijk voor dat je allereerst minder gezond gaat leven: die sigaret ziet er wel heel aanlokkelijk uit, en je hebt minder zin om aan lichaamsbeweging te doen. Ook slaap je slechter en is je immuunsysteem kwetsbaarder dan normaal. Dat zorgt natuurlijk weer voor nóg meer stress: die stapel werk op je kantoor wordt er niet kleiner op! Soms is het natuurlijk onmogelijk om stress volledig uit je leven te bannen: het kan een drukke periode zijn op je werk, je kunt werkloos zijn geraakt door de crisis en er is geen werk meer te vinden, etc. In dat soort gevallen is het belangrijk om tóch je gezonde levensstijl vol te blijven houden. Weersta die sigaret, laat dat extra biertje staan. Of liever: zorg dat je die dingen niet of nauwelijks in huis hebt tijdens periodes van verhoogde stress. Je wordt makkelijker verleid tot ongezond gedrag, dus kan het helpen als je die verleidingen uit je directe omgeving verwijdert. Het allerbeste is natuurlijk om de stressbronnen aan te pakken, maar zoals al eerder gezegd: dat is niet altijd mogelijk. Probeer toch zoveel mogelijk aan je gezonde levensstijl vast te houden, want anders kom je in een vicieuze cirkel terecht waar je maar moeilijk uitkomt. Goed artikel: De rol van maaltijdrepen in een effectief dieet […]

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *