Stevia, de ‘Nieuwe generatie suiker’.

steviaSins december 2011 is Stevia ook eindelijk goedgekeurd in de EU, maar al die tijd was stevia de verboden zoetstof in Europa. Vreemd, want het is een natuurlijk produkt en heeft geen negatieve bijwerkingen en toch is het verboden. Stevia is een (kruidachtig) plantje en komt oorspronkelijk uit Paraguay en wordt al eeuwen lang door de Guarani-indianen gebruikt. Hoe is het mogelijk dat dit bijzondere plantje pas sinds enkele maanden in Nederland mag worden verkocht?

Stevia goedgekeurd door de EU!

De Belgische prof. J. Geuns wilde stevia als een nieuw produkt op de markt brengen en dat was nu juist het probleem. Als hij dat niet had gedaan (want het is een bestaand product) was het waarschijnlijk allang op de markt geweest, want van een nieuw product moet namelijk een europees onderzoek bestaan waarin de veiligheid  van het product stevia wordt gegarandeerd. Dit was nu juist het probleem, er was geen onderzoek. Nu, jaren later, is eindelijk in december 2012 het product stevia goedgekeurd door de EU en inmiddels wordt stevia in Nederland al volop commercieel geteeld.

300 keer zoeter dan suiker!

Het extract stevioside , de stof die stevia zoet maakt is in kristalvorm maar liefst 300 keer zoeter dan gewone suiker en daarom ideaal voor mensen met overgewicht en mensen met diabetes type II, hiervan zou stevia het bloedsuiker- als het insulinegehalte verlagen. Stevia wordt tegenwoordig ook in vele eiwit shakes gebruikt.

Stevia en gezondheid

De bevolking van Paraguay gebruikt stevia dus al eeuwen lang, voor zowel uitwendig als inwendig gebruik. In onderzoek  zijn al vele gezondheidsbevorderende eigenschappen voor stevia vastgesteld. Stevia lijkt onder meer te helpen bij diabetes. Het stimuleert de alvleesklier tot productie van insuline en verlaagt de bloedsuikerspiegel naar normale waarden. Om die reden wordt stevia in Zuid-Amerika officieel gebruikt bij de behandeling van suikerziekte. Ook zou stevia de bloeddruk verlagen en de groei van slechte cellen remmen.

Stevia en tandbederf

Waar suiker een voedingsbodem voor bacteriën op de tanden vormt, blijkt stevia dit niet te doen en juist de groei van bacteriën in de mond en dus ook de tanden te remmen.

De proteine repen van Be-Slank zijn, gezien het plantaardige karakter van stevia, al gedeeltelijk over op stevia. De eiwitshakes van Be-Slank zijn nog niet over op stevia.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *