Waarom een ei een goed idee is, maar het ei-dieet niet

Snel afvallen, wie wil dat nou niet. Net na je vakantie, net na kerst, na Pasen, na je verjaardag of gewoon na een periode dat je jezelf hebt laten gaan. Een kilo of 3 aangekomen, misschien meer. Hoe fijn zou het zijn om binnen 1 of 2 weken weer van die overtollige kilo’s af te zijn. Zonder al te veel sporten, als het even kan.

Met een combinatie van deze zoektermen zou het zomaar kunnen dat je eens langs het bekende ei dieet komt. Alle zojuist genoemde wensen komen daarin uit: snel afvallen, weinig moeite. Maar is dat wel zo? En als het al zo is, is het wel gezond? We leggen je in dit artikel uit waarom een eitje op zich een heel goed idee is, maar een ei dieet niet.

Wat is het ei dieet?

Het ei dieet wordt ook wel het eierdieet genoemd. Wie het precies bedacht heeft is niet helemaal bekend. In de jaren ‘70 heeft de Vogue bijvoorbeeld het ‘ei en wijn’-dieet bekend gemaakt. Dat bestond al sinds de jaren ‘60, maar werd na publicatie in Vogue erg populair. De naam zegt het al, je leeft dan voornamelijk op eieren en wijn. Saillant detail is dat het eerste glas wijn al bij het ontbijt genuttigd wordt.

Er vanuit gaande dat niet iedereen bij het ontbijt al aan de wijn wilt, zijn er gelukkig genoeg ei-dieet alternatieven. Er zijn talloze varianten, maar ze komen bijna allemaal op hetzelfde neer: weinig eten, maar vooral eieren eten. Omdat je calorie inname vaak blijft hangen bij ongeveer 1.000 calorieën, is het ei-dieet met recht een crashdieet te noemen. Dat betekent dat je jouw lichaam in een korte tijd tot het uiterste laat gaan, om op die manier zo snel mogelijk zo veel mogelijk kilo’s kwijt te raken.

En omdat je dus vooral eieren eet verzacht je de omstandigheden iets. Bij de meeste crashdiëten is het immers behoorlijk honger lijden. Maar bij het ei-dieet is dat anders. Eieren zijn vrij voedzaam en voorzien van aardig wat eiwitten. De combinatie hiervan zorgt dat je ondanks de extreem lage calorie inname toch een redelijk gevuld gevoel houdt. Zo’n ei-dieet houd je over het algemeen ongeveer een week vol. Afhankelijk van de bron die je er op naslaat zou je dan toch zeker een paar kilo moeten kunnen kwijtraken.

De voordelen van een ei-dieet

Het ei-dieet heeft twee belangrijke voordelen. Allereerst doet het wat je van een crashdieet mag verwachten. Tenminste, als je in staat bent je er de volle periode aan te houden. Je eet extreem weinig. Je lichaam is dat niet gewend en verbrand plotseling meer dan het binnen krijgt. Het resultaat is eenvoudig: je valt af en waarschijnlijk nog vrij rap ook.

Daarnaast is het ei-dieet één van de meer voedzame crashdiëten. Waar een crashdieet toch haast onvermijdelijk tot een enorm hongergevoel leidt, eet je bij het ei-dieet in ieder geval een hele hoop eieren. Eieren behoren tot de meest voedzame voedselbronnen die we tot onze beschikking hebben, dus het kan erger. Ze voorzien je lichaam in ieder geval van een honger stillend gevoel en de nodige eiwitten en andere belangrijke voedingsstoffen.

De nadelen van een ei-dieet

Maar een ei-dieet heeft ook nadelen. Een ei mag dan wel veel eiwitten bevatten, het bevat geen koolhydraten. En aangezien je bij het ei-dieet eigenlijk alleen eieren eet, krijg je ook vrijwel geen koolhydraten binnen. Hoewel dat het afvallen zeker zal stimuleren, zal het ook een enorme klap voor je energielevel betekenen. Door het gebrek aan koolhydraten in je dieet zul je je al snel futloos, slap en vermoeid voelen. En laat dat niet de beste ingrediënten zijn om een crash dieet vol te kunnen houden.

Daarnaast leidt het eten van veel eieren tot een gênant ongemak: je wordt er nogal winderig van. En de lucht die hierbij vrijkomt is lastig te camoufleren. Daar zit je dan, tussen je vrienden, opzwellend tot een soort skippybal, wetend dat de lucht die je eigenlijk wilt laten ontsnappen de pret aardig zou bederven.

Tot slot zijn er nog twee andere nadelen. Zo zijn eieren cholesterol-verhogend.  Niet zoveel dat een eitje per dag voor nadelige effecten zorgt, maar wel genoeg om bij vijf of meer eieren per dag toch voor een behoorlijke stijging van je cholesterol te zorgen. En omdat een hoog cholesterolgehalte weer geassocieerd wordt met allerlei hart- en vaatziektes, wil je dat liever vermijden.

En dan het laatste, maar misschien het belangrijkste nadeel: het werkt vaak maar voor even. Ok, je verliest in rap tempo best een paar kilo’s. Maar als je na het ei-dieet je oude leefstijl hervat, zitten die kilo’s er ook zo weer aan. Het resultaat van crashdiëten staat namelijk wel als snel, maar zeker niet als duurzaam bekend. Wil je afvallen en dan ook slank blijven? Dan is het slimmer om niet voor een crashdieet, maar voor een ander dieet te kiezen.

Conclusie: wel een eitje, geen ei-dieet. Misschien een shake?

Als je de voordelen afweegt tegen de nadelen kun je waarschijnlijk beter niet voor een ei dieet kiezen. Een eitje op zijn tijd is daarentegen juist wel een heel goed idee. En wil je toch snel afvallen, maar dan verantwoord en duurzaam? Kies dan niet voor een crashdieet, maar voor afslanken met maaltijdshakes.

Hierbij vervang je één á twee maaltijden per dag door een maaltijdshake, waardoor je snel af kunt vallen, maar waarbij je toch voldoende proteïnen, vezels, vitamines en mineralen binnen krijgt. Be-Slank heeft maaltijdshakes gemaakt van een natuurlijke basis, met weinig toegevoegde suikers en toch alle voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft. Zo val je snel, maar verantwoord af. En duurzaam.

4 reacties

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *