Ik val niet meer af, hoe komt het dat ik niet meer af val?

Waardoor komt het dat het afvallen stopt? Bijna iedereen heeft er wel eens mee te maken: Het afvallen stagneert. Je bent al een paar weken bezig met afvallen en je gewicht gaat lekker naar beneden. Maar dan ineens blijft de weegschaal hangen en val je niet meer af. Wat is de reden en vooral wat kan je er aan doen, zodat de kilo’s er weer af gaan?

Help het afvallen staat stil, wat kan ik hier aan doen

Vandaag kreeg ik ook weer een mail met de volgende vraag: “Na x kilo afvallen blijft de weegschaal staan op 71 kilo. Hoe komt het dat ik niet meer af val?”  Dit is best lastig om een goed antwoord op te geven, omdat er diverse redenen kunnen zijn waarom je niet meer af valt.

Een aantal reden kunnen zijn:


Je volgt een koolhydraatvrij dieet

Wanneer je een dieet volgt waarin je echt alle koolhydraten vermijd, dus geen fruit, rijst, aardappel etc. eet en je volgt dit koolhydraatvrij dieet al enkele weken, dan zullen de kilo’s er snel afgaan. Vaak stopt dan ineens het afvallen. Dat komt omdat je lichaam gewoon ook koolhydraten nodig heeft en echt niet zonder koolhydraten kan. Het is altijd ongezond om één van de macro-nutriënten (vetten, eiwitten of koolhydraten) volledig te vermijden! Stap over op een koolhydraatarm dieet en neem dagelijks een klein beetje aardappel, rijst en/of fruit. Voor ons dieet advies lees dan het dieetplan van Be-Slank.


Je beweegt te weinig

Een veel voorkomend probleem, wanneer het afvallen niet meer lukt, is onvoldoende beweging. Ik hoor je zeggen: “Hoe kan het dan, dat de eerste weken het afvallen wel lukte?” Dit komt doordat je bij het starten van je dieet, je van de één op andere dag je eetpatroon / eetgedrag omgegooid hebt. Van ongezond eten, snaaien en meerdere tussendoortjes ben je ineens gezond en met mate gaan eten.  Na enkele weken is je lichaam aan dit nieuwe eetpatroon wel gewend en val je dus niet meer af. Helaas, maar bij afvallen hoort nu eenmaal voldoende beweging. Je zult zien wanneer je gaat sporten de weegschaal weer naar beneden gaat. Afvallen is echt een combinatie van gezonde voeding en voldoende beweging.


Je drinkt alcohol

Alcohol en afvallen gaan gewoon niet samen. Veel mensen denken/hopen dat dit wel zal wel meevallen. Ze stoppen met de extraatjes en scheppen geen 2e keer op tijdens het avond eten. De eerste kilo’s zullen door deze verandering er wel afgaan, maar dan stopt het afvallen. Er zijn vele studies die hebben aangetoond dat alcohol niet goed is voor wie wil afvallen. Eerst gaat je lichaam de alcohol afbreken wat urenlang duurt en daarna pas kan je lichaam weer verder gaan met de vetverbranding. Er vind ‘vetoxidatie’ plaats, dat wil zeggen: als er alcohol in het lichaam zit, is het moeilijker om vet te verbranden. Natuurlijk is dit allemaal nog veel complexer dan hierboven vermeld, maar in grote lijnen klopt het wel.


Je ongemerkt weer meer bent gaan eten

We komen het vaak tegen, wie al lange tijd bezig is met zijn of haar dieet, gaat op ten duur toch ongemerkt weer meer eten. Langszaam verval je weer in het oude (eet)patroon en ga je weer meer en ongezonder eten. Mocht je dus niet meer afvallen met je dieet? Houdt dan een week lang een voedingsdagboekje bij. Na een week schrijven, zal je direct resultaat zien. De kilo’s gaan weer naar beneden, je bent weer aan het afvallen.


Je hebt last van (veel) stress

Stress en afvallen gaan vaak niet samen. Er zijn verschillende soorten stress en hoe ga jij daarmee om? Sommige mensen functioneren juist extra goed bij stress. Toch is stress vaak een reden waarom het afvallen niet lukt. Bij extreme stress kan het zijn dat de kilo’s er juist weer afvliegen. Kortom stress heeft invloed op je, zowel lichamelijk als geestelijk en heeft bij elk persoon weer een andere uitwerking. Sommige mensen vallen niet af, maar komen juist aan wanneer ze stress hebben. De reden hiervan is vaak dat ze bewust of onbewust meer en ongezonder gaan eten en gaan meer snoepen. De weegschaal gaat niet naar beneden, maar omhoog en voor je het weet zit je in het bekende vicieuze cirkeltje.


Je gebruikt verkeerde afslank shakes

Er zijn veel verschillende merken shakes op de markt, het is erg lastig om te zien welke shakes wel verantwoord zijn. In onze shakes vergelijker hebben we een overzicht gemaakt van de meest gebruikte merken shakes. Heel makkelijk gezegd zijn eigenlijk alle shakes die je in de winkel kunt kopen niet goed. Deze shakes zitten vaak bomvol met suikers soms tot wel 60% aan suikers en bevatten nauwelijks gezonde voedingsstoffen voor je lichaam. Een goede, gezonde shake bevat weinig suikers, daarnaast is het fijn dat er in de shakes voldoende vezels zitten voor een gezonde darmflora en dat ze vrij zijn van kunstmatige kleurstoffen, bewaarmiddelen, ongezonde suikers en e-nummers. Bij gebruik van verkeerde afslankshakes val je misschien wel af, maar wel op een ongezonde en verkeerde manier, wat resulteert in het bekende jojo-effect.


Je lichaam houdt vocht vast

“Ik houd vocht vast, wat kan ik hier aan doen?” Is een veel gestelde vraag, maar kan diverse oorzaken hebben. De meest voorkomende reden is dat je te weinig water drinkt. Je lichaam gaat in de spaarstand en begint vocht vast te houden, om zo reserves op te bouwen. Zodra je weer voldoende water gaat drinken zal je lichaam uit de spaarstand komen en het vastgehouden vocht weer los laten. Water is noodzakelijk voor afvallen. Dus wil je afvallen? Begin met water drinken en drink minimaal 1,5 liter vocht (water, thee, koffie, melk etc). Tip voor tijdens het afvallen, drink een groot glas water voor de maaltijd en je zult vaak iets minder eten.


Nog veel meer redenen zoals medicijnen, hormonen etc

Naast bovengenoemde mogelijke oorzaken, zijn er nog tal van redenen waarom je lichaam stopt met afvallen. Ben je tijdens je dieet medicijnen of andere medicatie gaan gebruiken en zijn je hormonen in war door bijvoorbeeelde de overgang, anticonceptiepil of medicatie voor antidepressiva? Hormonen kunnen een enorme invloed hebben op je eetlust en moeten in balans zijn om af te kunnen vallen. Ook een trage schildklier zorgt voor een verstoorde hormoonhuishouding en is afvallen haast onmogelijk geworden. Met medicatie is de schildklier weer onder controle te brengen en zal de hormoonhuishouding weer in balans komen, waardoor het afvallen dan wel weer lukt.

De belangrijkste reden dat je niet meer af valt, is toch vaak door: te vaak te veel koekjes, chips en ander ongezonde eten. Onthoud waarom je wilde afvallen en wat is je doel? Heb je trek, neem appel of een peer i.p.v. een ontbijtkoek of sultana. Haal niet allerlei lekkere dingen in huis en trakteer jezelf maximaal 1x per week met iets lekkers (uiteraard met mate).

3 reacties

  1. Hele volksstammen vallen af met een koolhydraatvrij dieet, ik ben zelf ook al 37kg kwijt…
    En jullie sabelen dat effe neer in 3 zinnen.

    Kun je wat meer uitleg geven over het hoe en waarom je op een plateau komt met koolhydraatvrij dieet?

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *