Afvallen met eiwitshakes / maaltijdvervangers

Afvallen met eiwitshakes

Er zijn vele sites die wonderen beloven wanneer het gaat om afvallen met eiwitshakes of maaltijdvervangers en dat Verantwoord, eenvoudig en effectief eiwitrijk dieetzij de beste producten hebben. Soms wel 10 tot 12 kilo in 4 weken kwijt, zonder moeite en nog gezond ook. Niet gewoon eten, maar 3 maal daags speciale shakes drinken, kan helpen bij het afvallen. Maar let wel op dat je voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt en op een, niet onbelangrijk, verantwoorde manier afvalt. Lees hieronder wat je kunt verwachten van afvallen met shakes of maaltijdvervangers.

Hoe werkt afvallen met eiwitshakes?

Shakes worden meestal gebruikt als maaltijdvervanger, want er zijn namelijk ook eiwitshakes i.pv. maaltijdshakes. In plaats van ontbijt, lunch en avondeten neem je een shake, soep of reep. Hoeveel maaltijden vervangen worden is afhankelijk van het programma. Bij sommige programma’s zijn dit er één of twee, bij andere zijn dit er drie. Ook voor tussendoortjes kan vaak gekozen worden uit verschillende producten. Wij raden aan om 2 maaltijden te vervangen met shakes en maximaal 5 dagen 3 maaltijden met shakes te vervangen.

Eiwitshake

Eiwitshakes bevatten doorgaans veel minder energie (Kcal) dan de maaltijden. Hierdoor vermindert de totale energie-inname over de dag en verlies je gewicht. Hoeveel gewicht eraf gaat is afhankelijk van de hoeveelheid shakes op een dag én wat daarnaast nog gegeten wordt. Daarnaast is de kwaliteit van de eiwit shakes belangrijk voor verantwoord afvallen. Hieronder zie je het vergelijk met een aantal bekende maaltijdvervangers.

Proteïnen

Proteïnen

Suikers

Vetten

Kunstmatige kleurstoffen

Vezels

Be-Slank

65%

4,6%

1%

Nee

15%

WeightCare

25,2%

33,5%

7,3%

Ja

16,4%

Modifast

36,8%

25,2%

4,9%

Ja

11%

Herbalife

34,6%

32,7%

8,8%

Ja

9,6%

Dr. Atkins

47%

7,5%

24%

Ja

10%

Eiwitten

Vele diëten raden aan om meer eiwitten te eten. Eiwitten zijn complexe moleculen die langzaam afgebroken worden tot aminozuren en daardoor een langer een verzadigd gevoel geven. Dit is ook het idee achter de eiwitrijke shakes (of proteïne shakes). Vele sites claimen dan ook dat het afvallen met shakes helemaal niet moeilijk is en dat je totaal geen hongergevoel ervaart. Maar dan heeft de hoogte van het eiwitgehalte wel invloed op het verzadigingsgevoel. Heb je genoeg gegeten dan voel je je binnen 10 minuten verzadigd. Hoeveel je eet, kauwen, het uitrekken van je maag zijn allemaal factoren die bijdragen aan een verzadigd gevoel. Daarom adviseren wij je shake op te lossen in biogarde yoghurt met 1 stuk fruit erdoor, om zo door het kauwen een nog meer verzadigd gevoel te krijgen.

Een andere, vaak gehoorde bewering, is dat eiwitrijke shakes helpen om de spieren op te bouwen en dat er geen spieren verloren gaan tijdens het afvallen. Dat laatste klopt (mits goed product) spieren bestaan voornamelijk uit eiwitten, maar ze zullen alleen groeien wanneer je ze traint.

De voor en nadelen van afvallen met shakes:

Voordelen van afvallen met eiwitshakes

  • Goede eiwitshakes / maaltijdvervangers bevatten weinig energie en bevatten ‘positieve’ calorieën (weinig vet, suikers en E-nummers). Hierdoor is de kans er groot dat je gewicht verliest.
  • Het zijn vaak afgepaste porties, waardoor je makkelijk aan de hoeveelheden houdt en de kans dat je teveel van de shakes eet klein is.
  • Shakes smaken vaak zoet en worden daarom als lekker ervaren.
  • Over het algemeen zijn de shakes makkelijk te bereiden en hoeven ze alleen maar opgelost te worden in melk, yoghurt of soms water.

Nadelen van afvallen met eiwitshakes

  • Stop je met de shakes en ga je terug naar je eigen voedingspatroon, dan is de kans groot dat je weer aankomt. Het is ook belangrijk om je eigen voedingsgewoontes aan te pakken en belangrijk, men vergeet vaak de afbouwfase (Fase 2).
  • Heb je vaak (zakelijke) etentjes buiten de deur of eet je vaak bij anderen, dan is het soms moeilijk in te passen.
  • Niet alle shakes zijn volwaardige voeding en mogen daarom ook niet de term maaltijdvervanger gebruiken. Wat er niet aan toegevoegd is, zit er niet in. Kijk dus goed op de verpakking wat er allemaal inzit.
  • Het kopen van de producten kan best prijzig zijn, terwijl de meeste producten uit dezelfde fabriek komen (Be-Slank is overigens een uniek product).

Extra vitaminen en mineralen?

Aan de meeste shakes en maaltijdvervangers worden extra vitaminen en mineralen toegevoegd. Soms wordt geadviseerd om voedingssupplementen erbij te gebruiken. Het is belangrijk om op de verpakking te kijken welke vitaminen en mineralen er in de shakes aanwezig zijn. Ook is het goed om in de gaten te houden of je voldoende groente en fruit eet naast de shakes. Bij de shakes van Be-Slank adviseren wij 2 stuks fruit naast de shakes te nemen en ’s avonds een gezonde warme maaltijd met veel groenten, waardoor het meestal niet nodig is om extra vitamines te slikken.

Bij een gezonde gebalanceerde voeding is het vaak niet nodig om extra vitaminen en mineralen te slikken, ook niet tijdens het afvallen. Voor sommige groepen is er een uitzondering. Wil je weten of je extra vitaminen of mineralen moet slikken, kijk dan eens op de site van voedingscentrum.

 

 

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *