Afvallen met eiwitshakes

De winter komt eraan. Voor velen onder ons hét moment om jezelf klaar te stomen voor de ‘summerbody’. We gaan weer met goede moed naar de sportschool en meten ons een passend dieetje aan. Sinds de jaren 70 zoeken we ons rot naar een dieet, waarbij de maaltijdshake, soms verwart met de eiwitshake, al jaren een onverstoorbare deelnemer is. Hij is ontzettend populair, maar kun je er wel verantwoord mee afvallen?

Wat is het verschil tussen maaltijdshakes en eiwitshakes?

Met maaltijdshakes vervang je je dagelijkse maaltijd. Je kunt dus een shake voor ontbijt, lunch of avondeten drinken. Ze bevatten minder calorieën dan een echte maaltijd waardoor je afvalt. Hoeveel verschilt per persoon en is afhankelijk van het eten wat je nog ernaast eet, en het aantal maaltijden wat je vervangt door een maaltijdshake.

Een goede shake bestaat uit meer dan alleen eiwitten. Zo moeten er ook vitamines, mineralen en vezels in zitten. Een shake die alleen uit eiwitten bestaat is niet geschikt om af te vallen. Deze zijn alleen bedoeld voor de Arnold Schwarzenegger’s onder ons. Ze laat alleen maar spieren groeien, waardoor je al snel tekorten krijgen als je ze gebruikt ter vervanging van maaltijden.

Waar let je op?

In je zoektocht naar dé gouden maaltijdshake die bij jou past, is het goed om op een aantal dingen te letten. Je onderzoek moet écht verder gaan dan de vraag of je voor banaan, of toch liever voor chocolade gaat.

Eiwitten

Een goede eiwitshake bevat minimaal 40% en maximaal 70% aan eiwitten. Hoe hoger, hoe beter natuurlijk. Maar niet meer! Bij een dieet dien je per dag gemiddeld 75 gram aan eiwitten binnen te krijgen. Dit kan natuurlijk schommelen per persoon. Ook dient de shake minimaal drie verschillende soorten eiwitten te bevatten.

Vezels

Ongeveer 10 gram per dag aan vezels zou voldoende moeten zijn. Dus houdt je aan de tien, dan blijven je darmen clean!

Suiker en kunstmatige toevoegingen

Suiker, daar wil je juist bij vandaan blijven. Hoewel je het misschien niet verwacht, bevatten veel eiwitshakes suikers. En niet een klein beetje, soms tot wel 50%. Net zoals eiwit geeft suiker een vol gevoel. Bij suiker is dit echter alleen maar van korte duur. Fabrikanten proberen hiermee de kosten te drukken. Besparen op eiwitten en de klant toch een vol gevoel geven. Eventjes dan.

Suiker in eiwitshakes

Voor- en nadelen

Maaltijdshakes zijn vooral heel makkelijk en effectief op het moment dat je ze gebruikt, je ziet snel resultaat. Daarnaast zijn goede maaltijdshakes voorzien van voldoende voedingsstoffen. De eiwitten geven je een verzadigd gevoel waardoor je minder last krijgt van cravings, daarnaast stimuleren ze de groei van het spierweefsel. Maar je moet er natuurlijk wel van houden, want de smaak bij veel van de  shakes beschikbaar op de markt is vaak erg zoet.

Buiten de extreme zoetigheid (suiker), waarvan je tanden nog net niet uitvallen, hangen er nog een paar nadelen aan vast. De meerderheid van shakes die op de markt zijn, zijn vaak niet goed uitgebalanceerd. Ze komen vaak voedingsstoffen tekort. Het is dus van groot belang hier goed op te letten bij het vinden van een passende maaltijdshake. Ook niet alle producten zijn geschikt om meerdere maaltijden per dag te vervangen.

Shake it! Maar met mate…

Alles waar ‘té’ voor staat, is niet goed. Dat is natuurlijk ook het geval met té veel shakes. Volledig overgaan op maaltijdshakes wordt sterk afgeraden. Ook is het belangrijk om niet lukraak te beginnen.  Zorg dat je voldoende varieert met vast voedsel, vol vitaminen en mineralen, en maak er geen levensplan van.

2 reacties

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *