Calorieën verbranden doe je met traplopen!

De trap nemen in plaats van de lift. Voor veel mensen is het een hele uitdaging.

Iedereen heeft het wel eens gehoord, neem de trap in plaats van de lift. Sommige denken, ik heb geen lift, ook niet op het werk en ik loop altijd al trap. Toch kan je het als een uitdaging gaan zien, ga expres voor elke wisse was naar boven en weer naar beneden. Denk bijvoorbeeld aan de wasmand: niet ineens naar boven, maar die beneden laten en beetje bij beetje via de trap naar de verschillende kamers boven brengen. Of ga 3x per dag, bijvoorbeeld na het ontbijt, lunch en avondeten 10 keer de trap op en af. Waarom? Omdat het goed voor je is?

Voordelen:traplopen voor kcal verbranden
– Traplopen is voor iedereen makkelijk te doen (op eigen tempo en bouw het tempo op)
– Je hoeft er niets speciaals voor te kopen of ergens lid van te worden.
– 2 min traplopen heeft al een positief effect op de calorieverbranding, vooral als je dit meerdere malen per dag herhaalt heeft het een groot effect op je suiker, cholesterol en je gewicht natuurlijk.
– Traplopen is intensiever dan bijvoorbeeld joggen, in de helft van de tijd verbrand je namelijk hetzelfde aantal calorieën.
– Vetverbranding: ruim 280 kcal per 30 minuten.
– Conditie zal snel toenemen

Wil je afvallen, is het antwoord: neem de trap!

UMC Utrecht stimuleert traplopen met calorieënbordjes

Rekenvoorbeeld:

Hoeveel calorieën je verbrand is afhankelijk van je gewicht, je kan je voorstellen dat iemand van 120 kilo veel meer energie (=Kcal) nodig heeft om boven te komen dan iemand van 55 kilo.

Je kan eenvoudig uitrekenen hoeveel kcal jij per minuut verbrandt met traplopen, namelijk: 0,13 x je gewicht gebaseerd op normaal de trap op lopen. Ga je in een hoger tempo zal dit natuurlijk vele malen hoger zijn.

Als voorbeeld: weeg je 75 kilo, zal je dus 0,13 x 75 = 9.8 kcal per minuut verbranden. Ter vergelijking, had je de lift gepakt had je ongeveer 1 kcal verbruikt.

Indien je wilt kun je meer minutieus berekenen hoeveel calorieën je verbrand per verdieping of zelfs per trede, door de hoeveelheid kcal verbranding per minuut vervolgens te delen door het betreffende aantal treden of verdiepingen die je aflegt in een minuut. Dus stel dat je 2 verdiepingen in een minuut zou kunnen afleggen, dan verbrand je 9.8 / 2 = 4.9 kcal per verdieping, en stel dat dit 20 treden zouden zijn, 9.8 / 20 = 0.49 kcal per trede.

Ga jij de uitdaging met jezelf aan?

29 reacties

  1. Jonathan van wijk op zegt:

    Heel vestandig.Sportschool kost alleen maar geld.De houder wordt er wijzer van.De klant is grotendeels sponsor

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *