Antioxidanten, wat zijn dat nu eigenlijk?

Antioxidanten, wat zijn dat nu eigenlijk? Waar zitten ze in en wat doen ze? De meeste hebben wel eens gehoord van antioxidanten,  je ziet ze regelmatig in reclames voorbij komen en staan op vele verpakkingen vermeld. Ook kom je ze tegen op potjes crèmes , maar wat ze nu precies doen in het lichaam, kunnen veel mensen niet vertellen. Ik zal hieronder proberen om het zo eenvoudig mogelijk uit te leggen, zonder te diep in de materie te gaan.

antioxidanten en vrije radicalenAntioxidant betekend letterlijk: tegen oxidatie. Oxidatie is een chemisch proces die schade kan aanrichten aan onze lichaamscellen. In de cellen in ons lichaam vinden allerlei complexe processen plaats, waarbij vrije radicalen vrijkomen. Deze vrij radiacalen zijn schadelijk voor ons lichaam en zwerven door ons lichaam. Deze vrije radicalen vallen gezonde cellen in ons lichaam aan, die vervolgens beschadigd of ontregeld worden.

Kan je iets doen aan deze vrije radicalen?

Nee, dit is een natuurlijk proces, wat je niet kunt voorkomen. Maar die wel door externe factoren versterkt kunnen worden, denk aan verontreinigde lucht (o.a. roken),  (te veel) zonlicht, maar ook vooral ongezonde voeding!

Toch heeft het lichaam een antwoord op deze vrije radicalen, antioxidanten! Een antioxidant is in staat om schadelijke vrije radicalen te neutraliseren, die door hun ongepaarde elektron sterk geneigd zijn moleculen uit de omgeving te oxideren. De meeste antioxidanten doen dit door met de vrije radicalen te vrije-radicalenreageren, waardoor ze onschadelijk worden. Antioxidanten worden door het lichaam zelf gemaakt, maar komen van nature ook voor in o.a. vitamine C, vitamine E, resveratrol (een stof die voorkomt in o.a. de schil van blauwe druiven) en citroenzuur. Daarnaast zijn bepaalde mineralen zoals seleen, chroom en zink belangrijk omdat ze deel uitmaken van enzymen die als antioxidant werken. Ook urinezuur werkt in het lichaam als antioxidant.

Waar komen antioxidanten in voor?

Antioxidanten zijn dus belangrijke stoffen voor een gezonde stofwisseling van het lichaam en zijn in alle cellen aan te treffen. Bij een voedingspatroon met voldoende groenten en fruit, is het gebruik van antioxidanten als voedingssupplement dan ook geheel overbodig. Antioxidanten zijn o.a. te vinden in groenten, fruit en noten, maar ook in noten, rode wijn, chocolade en thee. Al is rode wijn (alcohol) tijdens het afvallen weer funest!

Uiteraard kan je extra supplementen kopen met hoge doseringen met antioxidanten, maar het advies blijft : eet gevarieerd en gezond met veel groenten en fruit!

Antioxidanten worden ook toegevoegd aan levensmiddelen, cosmetica, kunststoffen en diverse andere producten om de oxidatie door zuurstof uit de lucht tegen te gaan. Hierdoor wordt de houdbaarheid verlengd.

Hopelijk weet je nu wat antioxidanten (en vrije radicalen) zijn en wat ze doen in jouw lichaam.

 

 

1 reactie

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *