Vet, we houden er alleen van in ons eten. Maar zodra het op ons lichaam zit gaan we klagen en moeten we van de rolletjes af. We worden overspoeld met verschillende diëten en een slank schoonheidsbeeld. Intermittent fasting, eiwit dieet, low carb dieet en ga nog maar even door, iedereen kent ze wel of heeft het geprobeerd. Helaas zit geduld tegenwoordig niet in onze natuur en willen we snel resultaat. Velen grijpen daarom naar een crashdieet ofwel het 1200 calorieëndieet.
Het crash dieet bevat maar 1200 calorieën en is ooit bedacht voor mensen met obesitas die een operatie moeten ondergaan of bedlegerig zijn. Het dieet helpt dan om op korte termijn veel af te vallen, zodat de risico’s van een operatie kleiner worden. Vandaar ook de benaming ‘ziekenhuisdieet’. Het dieet is simpelweg gebaseerd op uithongeren. Je mag maximaal 1200 calorieën per dag tot je nemen. Hoe je dit doet, dat mag je zelf indelen. Uitgaande dat een mens gemiddeld 2000 tot 2500 calorieën per dag nodig heeft om door te komen, kun je dus ervan uitgaan dat je ontzettend op energie gaat inleveren.
Hoewel een groot deel van de bevolking over het algemeen steeds bewuster omgaat met voeding, wordt toch nog vaak voor dit ongezonde dieet gekozen. En dat is niet zo’n verstandige keuze. Goed om even stil te staan bij de effecten van dit dieet, en vraag je daarna nog eens af of je ervoor zou kiezen.
Lichamelijke klachten
Doordat je te weinig eet krijg je ook te weinig voedingsstoffen binnen. Je lichaam heeft minder brandstoffen tot zijn beschikking om je goed te laten functioneren. Je kunt je dus minder intensief bewegen en krijgt klachten als hoofdpijn, lusteloosheid en buikpijn. Het eerste signaal van je lichaam dat er iets niet in de haak is.
Conditie en spiermassa
Doordat je te weinig energie binnenkrijgt heb je logischerwijs ook minder energie. Dit ga je merken aan je conditie, je wordt sneller moe en inspanning kost meer energie. Ook ga je inleveren op spiermassa. Het lichaam gaat een gedeelte van je energie uit je spieren halen en je spieren krijgen geen nieuwe energie erbij. Het tweede signaal van je lichaam dat er iets niet in orde is.
Immuunsysteem
Doordat je minder eet krijg je minder vitamines en mineralen binnen die je immuunsysteem stimuleren. Doordat je immuunsysteem verzwakt ben je vatbaarder voor ziektes zoals verkoudheid of griepjes. Dit zijn al stevigere signalen die je niet meer kunt negeren.
Humeur
Doordat je jezelf uithongert heb je een constant gevoel van honger. Ook ben je psychisch continu bezig met afvallen en wat je allemaal niet mag eten. Je kunt er dus vanuit gaan dat je last krijgt van emotionele schommelingen en chagrijnig bent. Je bent niet meer te genieten voor jezelf en je omgeving.
Survival stand
Je lichaam gaat op survival stand doordat het merkt dat er een tekort is aan brandstoffen. Ons lichaam zit heel slim in elkaar en gaat vetten opslaan zodra het merkt dat er te weinig binnenkomt. Zodra je weer normaal gaat eten worden de vetten sneller opgenomen, hierdoor ga je in korte tijd weer aankomen en kom je in het jojo-effect terecht. Heel erg zonde van al die discipline en chagrijn.
Genoeg redenen om het 1200 calorieën dieet dus ver uit je keuken te houden. Houd je gewoon aan een gezond voedingspatroon en voldoende beweging. Je bespaart jezelf en je omgeving hier heel wat ellende mee.