Koolhydraatvrij of koolhydraatarm dieet?

lowcarb koolhydraatarm dieetIn ons afslankcentrum krijgen wij van onze klanten regelmatig de vraag of ze nu een koolhydraatvrij of koolhydraatarm dieet moeten volgen? Nu is het lastig om daar een helder antwoord op te geven, maar onze ervaring na ruim 12 jaar mensen begeleiden met het afvallen, zijn wij voorstander van een koolhydraatarm dieet. Bij een koolhydraatvrij dieet mag je vooral in de eerste fase geen enkele koolhydraat nuttigen, zoals brood, pasta, aardappelen maar dus ook geen fruit en dit kan slecht zijn voor je organen, maar kan ook het jojo-effect stimuleren. Waarom? eerst wat uitleg…

Zijn koolhydraten gewoon suikers?

Koolhydraten zijn de belangrijkste bron van energie voor het lichaam en worden ook wel gewoon suikers genoemd. Even in het kort uitgelegd (het is namelijk nog veel complexer), maar je hebt enkelvoudige en meervoudige suikers en je heb voedingsvezels welke zijn onderverdeeld in verteerbare en niet verteerbare.

  • Enkelvoudige suikers zijn: glucose (dextro) en fructose (fruitsuikers) en wat de meeste niet kennen galactose, dit zijn suikers in melk producten.
  • Meervoudige suikers zijn: suikers uit de winkel (sacharose) , suikers in melk  (lactose) en suikers in mout (maltose)
  • Verteerbare vezels of te wel glycemische koolhydraten, zoals glucose, fructose, lactose en maltose
  • Niet verteerbare vezels of te wel niet-glycemische koolhydraten, zoals onverteerbaar/resistent zetmeel en pectine (onderdeel van de celwanden van planten en vruchten).

Verteerbare vezels kan je lichaam opnemen en gebruiken als energie en met de niet verteerbare voedingsvezels kan je lichaam niets, maar zijn wel belangrijk voor de werking van je darmen

Geen koolhydraten is geen energie?

Volg je dus een koolhydraatvrij dieet? Dan stop je dus de belangrijkste energiebron van je lichaam. Met name voor je hersenen en de rode bloedcellen zijn koolhydraten erg belangrijk. Toch zal je niet in elkaar zakken, want het lichaam gaat over op een andere energiebron, zoals eiwitten en vetten. De eiwitten zitten met name in je spieren, dus je krijgt spierafbraak en de vetten zitten natuurlijk in de vetcellen. Daarom is het belangrijk om extra eiwitten te gebruiken om spierafbraak te voorkomen.

Je lichaam komt in de vetverbranding!

Kijk dat is precies wat ik wil: vetverbranden, hoor ik je zeggen.  Maar bij het verbranden van vetten komen er ook afvalstoffen en ketonen vrij (ketose fase), en deze ketonen en afvalstoffen kunnen weer een behoorlijke belasting zijn voor je organen en dus voor je lichaam. Ook een teveel aan eiwitten kan weer een belasting zijn voor je nieren en daarom is een goede maaltijdshake van belang, waarin een juiste mix(blend) van verschillende eiwitten ervoor zorgen dat de eiwitten niet allemaal tegelijk afgebroken worden en de organen niet ‘overbelast’ raken. Daarnaast is ook de juiste hoeveelheid eiwitten van belang en daarom kan je niet zomaar een eiwitshake nemen, maar moet je een gebalanceerde maaltijdshake zoals van Be-Slank nemen, met ook voldoende voedingsvezels, vitaminen en mineralen. Be-Slank maaltijdshakes passen perfect in elk koolhydraatarm dieet.

Koolhydraatvrij dieet stimuleert het Jojo-effect?

Er zijn geen studies die dit aantonen, maar wel is bewezen dat wanneer je je lichaam lang hebt ontzien van koolhydraten en dus suikers, en je op den duur weer overgaat naar ‘normaal’ eten en dus weer koolhydraten binnen krijgt, je lichaam hierop behoorlijk heftig kan reageren. Je lichaam krijgt eindelijk na lange tijd weer suikers binnen welke erg belangrijk waren voor je hersenen en rode bloedcellen. Daarom zal je lichaam uit voorzorg voor bij een volgende schaarste, deze suikers gelijk gaan opslaan in de vorm van vetcellen en dit is nu precies niet wat je wilt!

Daarom adviseren wij een koolhydraatARM dieet

jojo-effect-voorkomenOm dit effect jojo-effect wat overigens ook bij een crashdieet met minder dan 1000 kcal ontstaat te voorkomen, adviseren wij de koolhydraten te verminderen en de eiwitten te verhogen. Je blijft dan tijdens je lowcarb dieet of wel een eiwitdieet wel aardappels eten en dus ook gewoon fruit, maar minder dan je gewend was en de groenten te laten overheersen. Ideaal is 2 maal daags de maaltijdshakes van Be-Slank, met weinig koolhydraten en een blend van eiwitten, vitaminen en mineralen en ’s avonds een gezonde warme maaltijd met klein beetje aardappel of rijst en veel groeten met een stukje mager vlees of vis. Daarnaast mag je bij ons eiwitdieet ook 2 stuks fruit per dag voor de eventuele moeilijke momenten.

In ons assortiment vind je ook een aantal koolhydraatarme dieetproducten (lowcarb), welke verrijkt zijn met hoogwaardige eiwitten, zoals: koolhydraatarme pasta, wraps, pannenkoeken, chips, grissini’s en cornflakes

Verantwoord afvallen, doe je met Be-Slank!

5 reacties

  1. Tom op zegt:

    Goed artikel. Ik ben van mening als we vele suikers al verwijderen uit onze dieet, dan vallen we automatische al af.

  2. Linda op zegt:

    Maandag begonnen samen met man en tienerdochter. Fase 1a gestart en drie dagen volgehouden. Daarna begonnen met fase 1B . Vrijdag uit nieuwsgierigheid op de weegschaal. 3.6 kilo, 5 kilo en 2.6 kilo eraf! Zo blij mee. Deze fase houden we aan tot ons streefgewicht, in de tussentijd ben ik me gaan verdiepen in koolhydraatarme maaltijden. Heerlijke gerechten al gevonden. Heel blij met Be-slank!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *