Afvallen maar toch op zijn tijd een patatje?

Afvallen en patat eten?

Natuurlijk is het beter om geen patat te eten als je bezig bent met afvallen, maar iedereen heeft wel eens behoefte aan een lekker patatje.  Jezelf eens trakteren op iets lekkers , even iets ongezonds…..

Wat is dan het beste diepvries of ovenfriet?

zelfgemaakte-frietjesWij horen vaak ovenfriet, want dat wordt niet gefrituurd! Helaas, ook ovenfriet wordt in de fabriek al voorgefrituurd en ook zoals bij diepvriespatat, wordt er meestal een minderwaardige frituurolie gekozen. De patatjes hebben de vetten dus al opgezogen wanneer jij ze braaf in de oven afbakt en denkt verantwoord patat te kunnen eten. Ook is diepvriespatat niet alleen aardappel wat men vaak denkt. Er worden allerlei ingrediënten aan voorgebakken diepvriespatat toegevoegd om de frites knapperig en smaakvoller te maken. Denk aan o.a. glucosestroop, gemodificeerd aardappelzetmeel, rijstebloem, dextrine, rijsmiddelen en verdikkingsmiddel.  Bovendien smaakt ovenfriet nooit hetzelfde als gefrituurde patat. Dat komt omdat het afbakken de smaak van de aardappel intens verandert.

Als je patat echt lekker vindt, neem dan verse zelfgemaakte patat!

Verse frieten zijn namelijk niet voorgebakken en vervul dan écht je verlangen naar een lekker patatje. Als je dan toch ‘ongezond’ eet, kun je er maar beter écht van genieten. Dan kun je er tenminste weer een tijdje tegenaan.

Hoe maak je je eigen patat? Snijdt niet te dunne reepjes aardappel, dit vinden mensen vaak lekker (franse frietjes), maar dunne patat zuigt zich weer meer vol met vet. Bak de patat NIET voor, maar bak in zonnebloemolie of plantaardige frituurolie op ca 175 graden Celcius in één keer de patat gaar. Het voordeel hiervan is dat de patat zich niet twéé keer vol slurpt met olie! Wil je het nog beter doen dan kan je eerst de aardappelreepjes voorkoken in water, kook de reepjes ca 5 minuten totdat de aardappelreepjes ligt doorhangen wanneer je ze met de vork uit te pan haalt, maar kook ze zeker niet gaar!  Hierdoor hoef je minder lang af te bakken in de frituur waardoor ze minder olie opnemen. Dep ze goed droog voordat je ze in de pan afbakt.

Probeer het eens en je wilt nooit meer die spuitpatat met allerlei toevoegingen!

Het is echt waar, zelf gemaakte patat is veel lekkerder dan de voorgebakken friet uit de supermarkt. Eet smakelijk en wees voorzichtig met de frietsaus! (frietsaus bevat ca 80% minder vet dan mayonaise!)

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *