Pronokal dieet? Lees eerst over de nadelen, valkuilen en gevaren

De nieuwe rage op het gebied van afslanken heet het Pronokal dieet .Het bracht nu al bijna 300.000 Spanjaarden op hun streefgewicht en is in België een ware rage, sinds de Vlaamse politicus Bart de Wever meer dan 50 kilo vermagerde.  In Nederland volgen ook steeds meer mensen het Pronokal dieet. Volgens het Pronokal dieet val je maar liefst tot wel 15 kilo af in een maand tijd en ook nog eens zonder het bekende jojo-effect. Het klinkt té mooi om waar te zijn en dat is het natuurlijk ook. In zo’n korte tijd, zoveel afvallen is echt niet zonder gevaren en kan op de lange termijn leiden tot o.a. nierfalen, botontkalking, een verhoogd cholesterol en zelfs kanker.

Wat is het Pronokal dieet?

Het Pronokal dieet is een proteïnedieet door van ’s morgens tot ’s avonds uitsluitend surrogaatproteïnen te eten  in de vorm van shakes, waarbij de inname van vetten en suikers worden beperkt en is bedacht door een Spaans team van specialisten. Als je tussen de 16 en 65 jaar bent en je nieren en lever in topconditie zijn kun je dit dieet gaan volgen De Methode heeft als doel om op een efficiënte en veilige manier gewicht te verliezen onder medisch toezicht en om de verkregen resultaten te behouden. Het feit dat het onder medisch toezicht gaat, geeft mensen het idee dat het verantwoord is, helaas is dat niet en er zit een leuk verdienmodel achter. Het Pronokal dieet is niet goedkoop en kost ongeveer 9 a 10 euro per dag.

Waarom is zo snel afvallen zo schadelijk voor het lichaam?

 • O.a. door de ongezonde stofwisseling. Bij het Pronokal dieet komt je lichaam in de eerste fase, die wel 3 maanden kan duren, in een ketose terecht. Bij het Be-Slank eiwitdieet duurt deze fase (fase 1a) maximaal 5 dagen. Gedurende de ketose maakt het lichaam ketonen aan, die organen ernstig kunnen aantasten en jicht, nierstenen en nierfalen kunnen veroorzaken. Ketonen verminderen ook de eetlust, je kunt je er misselijk van voelen en je krijgt er een slechte adem van. Het is daarom belangrijk, dat je lichaam via een gevarieerd voedingspatroon, waarin veel verse groenten en fruit de basis vormen, aan de benodigde proteïnes komt. (Drasar & Irving, 1973; Potter & McMichael, 1986)

Waarom dan wel Be-Slank?

Het Pronokal dieet mag in eerste instantie misschien dé oplossing lijken voor overgewicht, bij nader inzien is het toch niet meer dan een doorsnee proteïnedieet maar welk veel zwaarder /strikter gevolgd wordt. Waarbij je onvoldoende vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten binnenkrijgt. Bij Be-Slank vervang je 2 i.p.v. 3 maaltijden voor shakes en blijf je dus ‘s avonds een gezonde warme maaltijd eten.  Om zo toch een gevarieerd voedingspatroon te krijgen met verse groenten en beperkte koolhydraten. Ook mag je bij het Be-Slank eiwitdieet 2 stuks fruit per dag eten voor de nodige vitamines en om, op eventueel moeilijke momenten, een stuk fruit te kunnen nemen. Het volgen en gebruiken van Pronokal producten kan prima, maar vervang dus niet alle maaltijden hierdoor (maximaal 2 per dag). Overigens zijn de producten van Be-Slank ook prima in het Pronokal dieet te gebruiken, het gaat om de manier waarop het gedaan wordt.

 

2 reacties

 1. Linda op zegt:

  Maanden pronokal gevolgd. Was goed afgevallen. Maar nu terug bijgekomen wel veel euro’s kwijt maar blijvend is het absoluut niet.

 2. Fanny Alexander op zegt:

  Ik volg nu 2 weken het pronokal dieet
  Ben bij een arts geweest.
  Deze gaf enkele formulieren…schreef gewicht en lengte op en de rekening, die ik dus apart betaalde en ik kon gaan, geen uitleg, niks..was een arts op aanraden van Pronokal coach
  Gebeld naar Pronkal Benelux Antwerpen..kreeg telefonisch een coach toegewezen .blijkt alles per computer te gebeuren.
  Heb desondanks toch een bestelling geplaatst..een start pakket voor 20 dagen kosten 495€. Daat zat niks van uitleg bij, zoek maar zelf uit.
  Betaald en gedacht dat ik wel een telefoontje zou krijgen met een uitleg, aanmoediging..niks.
  Schandalig op deze manier te moeten dieten met hun producten
  Ben wel 4 kg kwijtop q4 dagen..maar is dit gezond?

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *