Hoge bloedsuikerspiegel en afvallen

Klik hier voor complete grafiek!

Waarom is het belangrijk om niet te vaak een tussendoortje te eten of maaltijden te eten met veel ‘snelle’ koolhydraten? Dit zorgt namelijk voor een snelle stijging van je  suikerspiegel in het bloed. Hierdoor zal je lichaam het hormoon insuline aanmaken om de suikerspiegel in het bloed weer normaal te krijgen. Het hormoon insuline wordt door de pancreas aangemaakt in ‘De eilandjes van Langerhans‘.  Telkens als je suikerspiegel omhoog gaat gaat je lichaam uit de vetverbranding omdat de prioriteit voor het lichaam uitgaat naar het aanmaken van insuline en de vetverbranding voor het lichaam niet belangrijk is. Insuline heeft dus invloed op de vetstofwisseling en stimuleert de opslag van vetten en remt de afbraak van vet (zie grafiek). Dit is dus iets wat je niet wilt, als je wilt afvallen.

Waarom zijn er dan diëten waarbij je 6 keer per dag moet eten?

Dit zijn diëten gebaseerd op extreem lage inname van calorieën (crashdiëten) zoals bijv Sonja Bakker of HCG dieet (500 kcal per dag). Je krijgt bij deze diëten zo weinig kcal binnen, waardoor je lichaam uiteindelijk wel moet afvallen. Een verantwoord dieet is niet lager dan ca 1200 kcal per dag.

Wat moet je nu doen voor het afvallen
Beperk de inname van ‘snelle’ enkelvoudige koolhydraten zoals snoep, koek en frisdrank, maar eet meer ‘trage’ meervoudige koolhydraten zoals bruinbrood volkoren pasta eten en geef de voorkeur aan eiwitrijk eten. Daarom is het eiwitdieet ook zo populair, immers eiwitten hebben weinig invloed op de bloedsuikerspiegel en zo wordt de afgifte van het hormoon insuline beperkt.  Zorg ervoor dat je suikerspiegel stabiel blijft, want schommelingen gaan gepaard met hongergevoel en sla dus nooit je ontbijt over. Daarom zijn de eiwit / proteine shakes van Be-Slank zeer geschikt om je suikerspiegel stabiel te houden en zo verantwoord en zonder honger af te vallen door o.a. het hoge eiwitgehalte. Sinds enkele weken, hebben wij ook pasta en wraps met een zeer hoog eiwitgehalte(65%) zonder snelle koolhydraten in ons assortiment opgenomen.

Schommelende bloedsuikerspiegel
een lage / schommelende bloedsuikerspiegel gaat gepaard met honger gevoel, je krijgt drang naar eten en je voelt je zwak en moe. Bij het nuttigen van bijv een mars of ontbijtkoek schiet je suikerspiegel omhoog en daardoor dus ook de afgifte van insuline, wat weer als gevolg heeft dat je suikerspiegel weer snel daalt en daardoor weer trek gaat krijgen. Zorg er voor dat je stofwisseling en lichaamsverbranding voor de hele dag optimaal is, dit is belangrijk bij het afvallen.

 

1 reactie

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *