Eiwitdieet? Alles weten over eiwit , eiwitten en afvallen?

Afvallen is voor veel mensen een hele uitdaging. Je wilt graag die kilo’s eraf op een makkelijke, betaalbare en verantwoorde manier. Met het eiwitdieet van Be-Slank kun je gemakkelijk en veilig afvallen.

Het eiwitdieet van Be-Slank bevat geen conserveringsmiddelen en kunstmatige smaakstoffen wat vrij uniek is.

Wat houdt het eiwitdieet in?

Koolhydraten is een primaire brandstof voor het lichaam. In een eiwitdieet worden de koolhydraten in je voeding tijdelijk tot een minimum beperkt, maar zeker niet geheel ontzien!. Hierdoor gaat het lichaam, in plaats van koolhydraten, zijn eigen vetreserves aanspreken als energiebron. Dit proces noemt men ketose. Daarnaast bevat het eiwitdieet van Be-Slank (maaltijdshakes) ook weinig vetten en zal je dus voornamelijk je eigen vet gaan verbranden.

Tijdens het eiwit dieet van Be-Slank zul je door de maaltijdshakes altijd voldoende eiwitten binnen krijgen. Het grote voordeel hiervan is dat je geen spiermassa gaat verliezen en alleen je vetpercentage daalt. Ook zal het eiwitdieet van Be-Slank door het hoge eiwitgehalte je een vol gevoel geven, zodat je geen hongergevoel hebt.

Uitleg over eiwitten in eiwitdieet / Proteïnedieet

Eiwitten zijn de bouwstenen van ons lichaam. Ons lichaam is na water hoofdzakelijk opgebouwd uit eiwit. Eiwitten bestaan uit aminozuren. Dertien hiervan maakt het lichaam zelf uit vetten, koolhydraten en andere aminozuren. Een aantal kan het lichaam zelf niet maken: dat zijn de essentiële aminozuren. Essentiële aminozuren zijn lysine, fenylalanine, tryptofaan, methionine, threonine, leucine, isoleucine en valine.

Bronnen

Eiwitpoeders van dierlijke afkomst: vleeseiwitten, ei-eiwit en melkeiwitten: caseïnaten en wei-eiwitten. Eiwitpoeders van plantaardige afkomst: uit sojabonen, granen (tarwe, rijst) en uit erwten.

Weiproteïne concentraat (WPC): De eerste filtratiestap die weiproteïnepoeder produceert, heet ultrafiltratie. Men gebruikt druk om de eiwitten van het vet en lactose te scheiden door ze door een poreus membraan te duwen (lees “eliminatieproces”). Het resultaat is de meest basale vorm van weiproteïne. De eiwitconcentratie kan lopen van 35% tot 85%, afhankelijk van de hoeveelheid filtratie die is toegepast. De meeste proteïnepoeders die gemaakt zijn via WPC bevatten tussen de 70% en 80% eiwitten. Hoewel WPC niet de puurste eiwitsoort is omdat het minder verwerkt is, is het toch een kwalitatief hoogstaand eiwitproduct met een klein beetje vetten en koolhydraten. Het goede nieuws is dat de beperkte mate van verwerking bij WPC de meeste voordelige eiwitfracties van weiproteïne in tact laat en het is gewoonlijk iets goedkoper dan een weiproteïne isolaat of hydrolisaat, wat het een uitstekende keuze maakt voor mensen met een beperkt budget voor supplementen.

Weiproteïne isolaat (WPI). Deze proteïne is puurder dan WPC omdat het product verder verwerkt wordt. De filtratie duurt langer en er worden extra handelingen toegevoegd, zoals ionverwisselende chromatografie (lees “eliminatieproces”). De extra verwerking zorgt voor een weiproteïne met een concentratie van meer dan 95% eiwitten. Het vet- en koolhydraatgehalte ligt lager, zodat het een goede keuze is wanneer je op dieet bent. WPI heeft een hogere biologische waarde dan WPC en is een uitstekende eiwitsoort om voor en na de training in te nemen omdat het zo snel wordt verteerd, opgenomen en benut door het lichaam.

Weiproteïne Hydrolisaat (WPH). Als WPC of WPI een proces ondergaat dat men hydrolyse noemt, worden de langere eiwitketens gebroken in kleinere eiwitfragmenten. Dat betekent dat de eiwitten als het ware “voorverteerd” worden en je spijsverteringsysteem hoeft minder hard te werken om de eiwitten af te breken. Daardoor wordt WPH nog sneller verteerd en opgenomen dan WPI, zodat het de beste eiwitsoort is om direct na de training in te nemen. Maar het is ook duurder. Afhankelijk van het productieproces kan WPH tussen de 3% en 50% van de door hydrolyse afgebroken aminozuren bevatten. De smaak is een goede indicatie of het product een hogere hoeveelheid gehydrolyseerde bindingen bevat; eiwitpoeders met kleinere eiwitfragmenten zijn meestal wat bitterder van smaak.

Uitgebalanceerde mixen

Hoe goed wei ook is, andere eiwitsoorten zoals caseïne, soja en ei-proteïne hebben zo hun eigen voordelen die weiproteïne weer niet heeft, daarom worden veel supplementen met wei gemengd met andere eiwitsoorten. Caseïne, meestal in de vorm van micellaire caseïne of caseinaat, wordt veel toegevoegd aan weiproducten. Wei wordt heel snel verteerd en opgenomen, caseïne juist langzaam en dat zorgt voor een geleidelijke toevoer van aminozuren naar de spieren die wel zeven uur kan doorgaan. Dit is volgens onderzoek gunstig om spierafbraak (katabolisme) te voorkomen en dat is net zo belangrijk voor spiergroei als eiwitsynthese. Sojaproteïne, in de vorm van sojaproteïne concentraat of sojaproteïne isolaat, wordt ook vaak aan gemengde producten toegevoegd. Soja wordt iets trager verteerd en opgenomen als wei en bevat veel arginine, glutamine en de BCAA’s*. Het heeft verder antioxidante eigenschappen die het spierherstel na training bevorderen. Sommige gemengde eiwitproducten bevatten zelfs ei-eiwit proteïne of ei-eiwit albumine. Dat is één van de hoogwaardigste eiwitsoorten die er zijn en er zitten bijna geen koolhydraten en vetten in. Het is een eiwitsoort die veel sulfaatrijke aminozuren bevat en dat is belangrijk voor de hormoonproducerende processen in het lichaam. (* : Branched Chain Amino Acids).

Eigenschappen – biologische waarde eiwitdieet

Eiwitten met een hoog gehalte aan essentiële aminozuren noemen we volwaardige eiwitten, deze eiwitten hebben een hoge biologische waarde en daaruit kan het lichaam veel van zijn benodigde eigen eiwitten opbouwen. Producten van dierlijke herkomst hebben over het algemeen een hoge biologische waarde, zoals ei, melk, vlees en vis. De samenstelling van kippenei-eiwit komt het meest overeen met de samenstelling van ons lichaamseiwit en heeft een hogere biologische waarde dan bijvoorbeeld koemelk-eiwit. De meeste plantaardige producten hebben een beduidend lagere biologische waarde met uitzondering van aardappelen, rijst en soja.

Eiwitten zijn zeer complexe structuren. Een eiwitmolecuul kan uit meer dan 500 aminozuren in een specifieke volgorde bestaan. Beschouwen we een relatief eenvoudig eiwitmolecuul als lactoglobuline (één van de eiwitten in melk) dan bestaat dit uit 1864 koolstofatomen, 3012 waterstofatomen, 576 zuurstofatomen, 468 stikstofatomen en 21 zwavelatomen met een gezamenlijk molecuulgewicht van 42.000. Ter vergelijking, water bestaat uit 2 atomen waterstof en één atoom zuurstof en heeft een molecuulgewicht van 18.

EIWITTEN EN VERTERING

Wei-eiwitten worden het snelste opgenomen, binnen een uur zijn de aminozuren beschikbaar voor (spier)opbouw. Caseïnaten doen daar 3-7 uur over, maar gaan het sterkst de spierafbraak door cortisol tegen. Netto is hun spieropbouwende werking even groot. Het weeiwitconcentraat bevat behalve alfa- en beta-lactoglobulines en ook andere eiwitten die helpen bij het verkrijgen van een goede afweer. Micro-organismen in wei-eiwit bestrijdt men met pasteuriseren (hogere temperatuur) en door microfiltratie (membraanfilters). De laatste methode spaart de warmtegevoelige eiwitten, waardoor er meer serumalbumine, immunoglobulines en glutamylcysteïne (voor de vorming van glutathion) overblijven. Soja-eiwitten bevatten stoffen, zoals genisteïne, die een zwak oestrogene werking hebben. Genisteïne kan de plaatsen in het lichaam bezetten (receptoren), waar normaal sterkere oestrogenen (de gewone vrouwelijke geslachtshormonen) zitten. Een verminderde oestrogene werking kan dan het resultaat zijn. Soja-eiwitten worden ook bij hart -en vaatziekten aangeprezen. De aminozurensamenstelling is vaak aangepast waardoor het om complete eiwitten gaat.

EIWTTEN VERSUS SPORT – AFSLANKEN – GEZONDHEID

Wei-eiwitten zorgen het snelst ervoor dat aminozuren die nodig zijn voor de opbouw van spieren in het bloed terechtkomen. Caseïnaten geven de aminozuren trager af. Zij remmen wel de spierafbraak die door het hormoon cortisol tot stand komt. Wei-eiwitten moeten vaker per dag, elke 2 uur, worden ingenomen. Uiteindelijk is het netto resultaat wat de spieropbouw betreft voor beide eiwitsoorten gelijk. Een mengsel van caseïnaat en wei-eiwit is hier de beste keuze. Als eiwitten worden opgenomen in het lichaam, wordt ook meer van de opbouwende hormonen insuline en groeihormoon afgegeven.

Remming van cortisol om spierafbraak te verminderen.

In stresstoestanden (zware inspanningen) wordt het hormoon cortisol aan het bloed afgegeven. Cortisol vermindert de opbouw van spieren, het werkt testosteron tegen. Caseïnaten en ei-eiwit blokkeren de werking van cortisol. Wei-eiwitten doen dat veel minder. Koolhydraten hebben de sterkste cortisolblokkerende werking.

Afslankmiddel

Eiwitpoeders in eiwitdiëten bevatten tot 90% eiwit en weinig vet. Ze geven lange tijd een gevoel van verzadiging en hebben weinig calorieën. Bij afslanken met een eiwitrijk en caloriearm dieet is de afname van spiermassa gering en het gewichtsverlies komt dan vooral door de afname van vet. Omdat bij een dieet met weinig calorieën er meer cortisol wordt gevormd, hebben de caseïnaten de voorkeur. Het eiwitdieet van Be-Slank bestaat o.a. uit 65% soja eiwit isolaat.

Verbeteren van de levenskracht en anti-veroudering. Ongesplitst wei-eiwit bevat immunoglobulines, eiwitten die een onderdeel zijn van de afweer van het lichaam. Wei en caseïnaten bieden een mooi spectrum van essentiële en semi-essentiële aminozuren zodat alle bouwstenen voldoende aanwezig. Zowel essentiële als niet-essentiële aminozuren worden door het lichaam gebruikt voor de aanmaak van hormonen, enzymen, neurotransmitters (chemische boodschappers), antistoffen en vele andere eiwitverbindingen. Zwavelhoudende aminozuren functioneren als bouwstenen van huid, haar en nagels. Ook werken ze als belangrijke anti-oxidanten.

2 reacties

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *