De beste plantaardige eiwitbronnen voor afslanken

Dat eiwitten belangrijk zijn voor een gezond lijf wisten we natuurlijk al. Maar hoe kom je aan een goede hoeveelheid eiwit in je lijf? En waar zijn die eiwitten nou precies nuttig voor?

Waarom heb je eiwitten nodig?

Elk lichaam heeft een goede hoeveelheid eiwit nodig. In eiwit zitten namelijk aminozuren die je nodig hebt voor een gezond lijf. Bovendien houden eiwitten je spierweefsel in stand en helpen eiwitten je op gewicht te blijven.

Er zijn twee soorten eiwitten: dierlijke eiwitten en plantaardige eiwitten. De dierlijke eiwitten vind je in dierlijke producten zoals vlees, vis en gevogelte, melk, kaas en natuurlijk eieren. Plantaardige eiwitten vind je in brood, granen, peulvruchten, noten, paddenstoelen en ook in Be Slank shakes. In het ene voedingsmiddel zitten meer eiwitten dan in het andere voedingsmiddel. Ook de kwaliteit van de eiwitten kan verschillen. In soja-eiwitten en dierlijke eiwitten vinden we hoogwaardige eiwitten. Dit betekent dat die eiwitten zijn opgebouwd uit een juiste hoeveelheid essentiële aminozuren.

De aanbevolen hoeveelheid eiwit is volgens het voedingscentrum 0,8 gram per kilo lichaamsgewicht per dag, maar er zijn bepaalde groepen mensen die meer eiwitten nodig hebben; kracht- en duursporters, zwangere vrouwen, kinderen en jongeren en vegetariërs en veganisten bijvoorbeeld.

Plantaardige eiwitten

Betekent dat, dat je als je geen vlees eet je te weinig hoogwaardige eiwitten binnenkrijgt door je voeding? Dat ligt eraan. Als vegetariër of veganist heb je meer eiwit in je lijf nodig om gezond te blijven omdat je de eiwitten niet via vlees (zo ongeveer de grootste bron van eiwitten) binnen krijgt. Veganisten hebben maar liefst 25% meer eiwitten nodig dan mensen die dierlijke producten nuttigen. Om alle essentiële aminozuren binnen te krijgen moeten zowel veganisten en vegetariërs ervoor zorgen dat ze verschillende bronnen van eiwit eten. Zo heb je alleen aan eiwitten uit bonen niet genoeg, maar als je ook granen eet zorgt de combinatie ervoor dat je van elke stof genoeg binnen krijgt. Houdt je hier geen rekening mee, dan kan er inderdaad een eiwittekort ontstaan, wat tot verschillende gezondheidsproblemen kan leiden.

Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Niet iedereen is een wandelende encyclopedie voor voedingsproducten. Daarom hebben we een paar belangrijke plantaardige eiwitbronnen voor je op een rij gezet.

Sojaproducten

Je las net al even dat peulvruchten een goede bron van eiwit zijn. Er is een peulvrucht die wat dat betreft met kop en schouders boven de rest uitsteekt: de sojaboon. Uit de sojaboon wordt soja gehaald en dat bevat alle 9 essentiële aminozuren. Hoogwaardige eiwitten dus. Van soja worden verschillende producten gemaakt zoals tofu of sojamelk.

Ongezouten noten

Plantaardige eiwitten kun je ook goed binnen krijgen door af en toe een handje ongezouten noten te snacken. Ongebrande (rauwe) noten zijn de beste bron en je mag er best elke dag een handje van. Lekker!

Quinoa

Met recht een superfood. Quinoa hoort een beetje bij de granen, maar ook weer niet echt. Quinoa is het zaadje van een soort graan. Dat zaadje bevat wel veel meer en hoogwaardiger eiwitten dan andere graanproducten. Het is dan ook niet voor niets dat NASA aan het onderzoeken is of Quinoa, vanwege de hoge voedingswaarde, ook in de ruimte verbouwd kan worden. De maaltijdrepen van Be-Slank bevatten overigens ook quinoa.

Maaltijdshakes

Als je op je gewicht let en iets minder eet, moet dat natuurlijk niet betekenen dat je te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt. De shakes van Be Slank hebben een unieke receptuur met plantaardige eiwitten uit gele erwt, bruine rijst, linzen, tuinboon en pompoen. Lekker verantwoord afvallen dus, zonder dat je roofbouw pleegt op je lichaam.

Boerenkool en andere groenten

We hadden dit lijstje kunnen vullen met allerlei zaken die bomvol plantaardige eiwitten zitten zoals bepaalde algen of zaden maar veel mensen hebben die producten echt niet standaard in de keukenkast staan. Bovendien zijn zulke producten vaak erg duur. Maar wist je dat veel gewone dagelijkse groenten ook plantaardige eiwitten bevatten? Broccoli, spinazie, artisjokken, champignons. Ze bevatten allemaal best wel wat eiwit. De lekker Hollandse wintergroente boerenkool bevat zelfs 4 gram eiwit per 100 gram. Je hoeft er niet meteen een stamppot van te maken, je kunt het ook prima verwerken in een smoothie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *