Hoe tussendoortjes ons zijn aangepraat!

Wij horen het vaak of eigenlijk altijd, ik heb een tussendoortje echt nodig. Zonder tussendoortje red ik het echt niet! Waarschijnlijk gebruik jij ook dagelijks 1 a 2 tussendoortjes, zelfs wanneer je bezig bent met afvallen en een paar kilo’s kwijt wilt raken.

Tussendoortjes stillen de erge trek, tussendoortjes helpen je uit de ochtend of middagdip, tussendoortjes zijn voedzaam, tussendoortjes zijn goed voor je. Allemaal redenen die gunstig zijn en daarom worden tussendoortjes gezien als iets wat je lichaam nodig heeft. Ze zijn ons aangepraat door de voedingsmiddelen industrie, want tussendoortjes zijn big business voor de fabrikanten.

Ook het voedingscentrum is van snack-a-jacksmening dat de tussendoortjes een uitvinding is van commercie. Denk aan Snack a Jacks, ontbijtkoek, sultana’s, mueslirepen etc. Het enige wat hiervan er gezond uitziet is de verpakking. Wie eet er nu tegenwoordig nog gewoon een appel, peer of neemt de tijd om een sinaasappeltje te pellen?

Daarom wil ook het voedingscentrum het woord tussendoortje uitbannen en mensen van bewust maken dat tussendoortjes mits een goed ontbijt en lunch niet nodig zijn en voornamelijk alleen veel calorieën en maar weinig voedingsstoffen opleveren.

Ondertussen is het tussendoortje bij de meesten al zo ingeburgerd en is inmiddels heilig. Wie wil afvallen en naar een diëtist of voedingsconsulent gaat, krijg daar ook te horen dat de tussendoortjes nodig zijn met als argument, “Omdat je nuttige voedingsstoffen binnen kunt krijgen die je met de hoofdmaaltijd niet binnen krijgt” Maar de meeste tussendoortjes zitten vol met suikers, zijn vet en vol met calorieën. Neem gewoon een appel, boordevol Vitamine C en ook hier krijg je de nodige energie van.

Natuurlijk zijn er uitzonderingen, denk aan degene die intensief sporten (lees intensief) ofVetverbranding calorieën traplopen zwaar lichamelijk werk doen, zoals mensen in de bouw of gewoon actieve kinderen. Daarnaast magere mensen die anders letterlijk van hun stokje gaan i.v.m. suiker tekort en geen vetreserves hebben om aan te spreken. Verder zijn het natuurlijk niet alleen de tussendoortjes die er voor zorgen dat je te zwaar wordt, maar het is wel een feit dat dikke mensen de calorierijkste tussendoortjes eten.

verantwoord tussendoortjeOok wij van Be-Slank verkopen tussendoortjes (proteinerepen), maar deze bevelen wij aan als een uitzondering en niet als standaard tussendoortje. Denk aan een middagje shoppen met een vriendin, waar je echt gammel van al dat geslenter kan worden. Om dan te voorkomen dat je zwicht voor al die lekkere etensluchtjes! Of denk aan een fietstocht van 50 km, of een middag flink tuinieren in de tuin.

Het tussendoortje is vooral een overbodige gewoonte. Gewoontes kunnen veranderen. Waarom niet vandaag beginnen?

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *