Tien producten die stiekem best veel suiker bevatten

Een stuk slagroomtaart met een glas cola: een kind kan raden dat daar te veel suikers inzitten. Maar ook wie deze lekkernijen vermijdt, blijft suikers eten zonder dat hij of zij het door heeft. De WHO adviseert iedereen ter wereld om per dag niet meer dan zes theelepels (25 gram) suiker te eten. Frisdrankliefhebbers opgelet: in een blikje cola zitten al tien theelepels suiker. Toch kan minder suiker eten een aanzienlijke verbetering van de gezondheid opleveren. Want suikers geven je naast meer energie ook een hoop problemen.
Uit studies blijkt dat suikers een mede-aanstichter zijn van zaken als overgewicht, vermoeidheid, slapeloosheid en depressies. Daarnaast is het natuurlijk ook nog eens slecht voor je tanden. Elsevier koos voor u tien producten uit waar stiekem best veel verborgen suikers inzitten.

Schijn bedriegt: hoewel Optimel met haar 0% vet erg gezond lijkt, zit het yoghurtdrankje boordevol suikers - YouTube
Schijn bedriegt: hoewel Optimel met haar 0% vet erg gezond lijkt, zit het yoghurtdrankje boordevol suikers

1. Yoghurt.

Ontbijten met een schaaltje yoghurt klinkt gezond en kan dat ook zijn, maar pas op voor de yoghurt met een smaakje. In bijvoorbeeld een bakje Optimel Yoghurt Framboos-Aardbei van 450 gram zit ruim 17 gram suikers. Maar het bakje bevat ook 7,2 procent vruchtensuikers en voedingsvezels als oligofructose. Wie de dag echt gezond wil beginnen, neemt dus een bakje yoghurt zonder smaakje.

 

 

Ook in - de op het eerste oog hartige - ketchup, zit erg veel suiker - EPA
Ook in – de op het eerste oog hartige – ketchup, zit erg veel suiker – EPA

2. Ketchup.

Met tomaten is niets mis, sterker nog, ze zijn gezond. Maar pas op met het eten van veel ketchup. In ketchup zit namelijk suiker, en veel ook. In een flesje kunnen wel 45 klontjes suiker zitten. Dit verschilt per ketchup. Kijk daarom altijd even op de verpakking voor de exacte hoeveelheid.

Ook in – de op het eerste oog hartige – ketchup, zit erg veel suiker – EPA

Let op! Fruitsuikers zijn ook suikers - ANP
Let op! Fruitsuikers zijn ook suikers – ANP

3. Kant en klare babyvoeding.

Er is de afgelopen jaren al veel te doen geweest rond kant- en klare babyvoeding. De fabrikanten zoals Olvarit en Nestlé gaan er prat op dat er geen toegevoegde suikers in de potjes zitten. En dat klopt ook. Maar dat betekent niet dat er geen suikers in zitten. In de potjes met fruit zitten natuurlijke fruitsuikers. Dat zijn ook suikers. Natuurlijk worden de potjes niet volgepropt met suikers, maar wie de tijd heeft kan beter het zekere voor het onzekere nemen en gewoon zelf een vers prakje bereiden.

 

Het is een stuk gezonder je smoothies zelf te maken en veel groente erin te verwerken
Het is een stuk gezonder je smoothies zelf te maken en veel groente erin te verwerken

4. Smoothie. Hij ziet er gezond uit, die verse smoothie waar je de pure smaak van aardbei, ananas en banaan in proeft. En de vitaminen die in deze smoothies zitten zijn ook goed voor je. Maar helaas zorgen de geperste stukken fruit ook voor veel suikers. In een flesje Innocent zitten bijvoorbeeld al 10 theelepels suiker. Ook in de verse sappen van bijvoorbeeld Albert Heijn zitten vaak meer suikers dan in frisdrank. Zo gezond zijn deze sappen dus niet. Let hier ook op het trucje ‘vruchtensap uit concentraat’. Dat is een verhulde term voor ‘suikers toegevoegd’.

 

Er zijn veel 'schuilnamen' voor suiker, zoals dextrose en fructose
Er zijn veel ‘schuilnamen’ voor suiker, zoals dextrose en fructose

5. Toastjes.  Toastjes en crackers smaken niet zoet. Maar er wordt wel suiker aan toegevoegd. De fabrikanten noemen het alleen anders: dextrose. Kijk ook hier altijd even naar de verpakking, er zijn ook toastjes waar geen suiker aan wordt toegevoegd.

 

 

 

Ook in gezond geachte muesli en ontbijtgranen zitten vaak suikers
Ook in gezond geachte muesli en ontbijtgranen zitten vaak suikers

6.Muesli/cruesli. De dag beginnen met een volle mok aardbeienyoghurt met krokante ontbijtgranen? Wie zichzelf vol met suikers wil gooien moet dat vooral doen. Want ja, er zitten veel goede voedingsstoffen in muesli, maar ook veel snelle suikers die snel je bloed binnendringen. Vooral de knapperige muesli met gedroogde stukken fruit, noten of chocola zijn suikerbommetjes. Er zijn ook gezonde muesli. Kijk op de verpakking of het product uit meer dan 50 procent pure granen bestaat. Dan zit je meestal goed.

 

 

De biologische groenteburger is ook niet zo goed als het klinkt
De biologische groenteburger is ook niet zo goed als het klinkt

7. Biologische groenteburger. Vandaag ga ik eens gezond eten, ik neem een biologische groenteburger. Geen vlees + biologisch + groente, dat moet wel goed zitten, toch? Ook die vlieger gaat niet helemaal op. Want in de groenteburger van de Albert Heijn zit maltodextrine. En suiker uit zetmeel is uiteindelijk ook suiker. Iedere dag aan de groenteburgers is dus ook niet zo’n goed idee.

 

 

De 'gezonde' versie van ijs is echt niet zo gezond als ze doen geloven
De ‘gezonde’ versie van ijs is echt niet zo gezond als ze doen geloven

8. Frozen yoghurt. Bevroren yoghurt bevat minder verzadigde vetten dan gewoon ijs en is dus gezond. Maar tegelijkertijd zitten er ook veel calorieën en suikers in. Wie het zelf wil maken, heeft maar liefst 80 gram suiker nodig! Frozen yoghurt is misschien ‘hip’ maar echt ‘healthy’ is deze suikerbom niet.

 

 

 

Dressings maken van een - opzich - gezonde salade een suikerbom
Dressings maken van een – opzich – gezonde salade een suikerbom

9. Salade. Met salade zelf is niet zo heel veel mis. Het probleem is dat er vaak sauzen en dressings overheen worden gekieperd. En net als in ketchup zitten er vaak verkeerde vetten en suikers in deze sausjes.

 

 

 

(gedroogd) fruit is gezond, maar let op: eet er niet teveel van, want ook hier zitten suikers in
(gedroogd) fruit is gezond, maar let op: eet er niet teveel van, want ook hier zitten suikers in

10. (Gedroogd) fruit. Gedroogd fruit, zoals rozijnen en abrikozen, hebben een gezonde naam. Het verhaal wil dat je er zeer oud mee kunt worden. Maar fruit bevat suikers en ook aan gedroogd fruit zijn suikers toegevoegd om het langer houdbaar te maken.

 

Bron:(Elsevier/ Servaas van der Laan)

1 reactie

  1. Wanneer stopt nou eens iemand die fabrikanten?
    Het gaat om onze kinderen.
    Hun alleen om het geld, een grote schande.
    Goed vooruitzicht in de gezondheiszorg, Neen dus

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *